Közélet

Orbán bajban – hívei maradnának a Néppártban

A Publicus Intézet szerint a fideszesek többsége több uniós ügyről teljesen mást gondol, mint a kormányfő.

Publicus Intézet Népszavának készített reprezentatív kutatása szerint az EP-választáson 44 százalék ígéri biztosra részvételét, ez az arány a múlt hónapban még 46 százalék volt. A mostani felmérés alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 mandátumra számíthat, az LMP és a többi párt nem jutna be az Európai Parlamentbe.

 

 

 

 

 

A választók 71 százaléka arra a pártra szavaz az EP-választáson is, amelyre a hazai általános választásokon is; 22 százalék tervezi, hogy más pártra voksol. Főleg a Fidesz és az MSZP hívei lojálisak, a legkevésbé a Jobbiké. A megkérdezettek 68 százaléka azt állítja, a pártok programja alapján dönt. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy az EP-választási elképzeléseket az emberek 56 százaléka nagyjából, 32 százaléka egyáltalán nem ismeri.

 

Vizsgálták a választók viszonyát egyes európai ügyekhez, illetve a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatának megítélését is. 

Tíz megkérdezettből nyolc úgy véli, hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez. Ennyien támogatnák azt is, hogy az uniós pénzek odaítélését az EU jogállami normákhoz kösse. Ezt leginkább az MSZP és a Jobbik szavazói támogatják (96%), de a fideszesek körében is 68 százalékos az elképzelés támogatottsága.

 

A megkérdezettek több mint fele tartja jogosnak, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Ez 16 százalékpontos növekedés a múlt havihoz képest. Csak a Fidesz szavazóknál van többsége az ellenkező álláspontnak, 70 százalék szerint felháborító a felfüggesztés. A múlt hónapban az arány még 85% volt. A Fidesz szavazóknál 5 százalékponttal (9 százalékra), az ellenzékieknél 12 százalékponttal (86%-ra) nőtt a felfüggesztést jogosnak gondolók aránya.

Néppárti kilépés: Orbánt kötik a szabályok
Nem lesz egyszerű dolga akkor sem, ha maga akar kilépni.

Tíz megkérdezettből hat szerint a Fidesz érdeke, hogy az EPP tagja maradjon, kicsivel többen, majd’ kétharmadnyian úgy gondolják, hogy ez hazánk érdeke is. Mindkét esetben a Fidesz-táborban a  legmagasabb azok aránya, akik a maradás mellett foglalnak állást (82/79%), de az ellenzéki szavazók többsége is így gondolkodik (49 százalék 40 ellenében, illetve 61 százalék).

A Fidesz és a Néppárt: ennek a románcnak vége
A miniszterelnök már a hatalmon lévő szélsőjobbosokkal keresi a kapcsolatot. És meg is találja.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik