Közélet

Feleségül vette a testőrét a thai király

Néhány nappal megkoronázása előtt újraházasodott Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) thai király, testőrségének helyettes parancsnokát, Szuthida Tidzsait véve feleségül - közölte a királyi udvar.

A 66 éves uralkodó és a 40 éves egykori légiutas-kísérő szerdán mondták ki a boldogító igent, értesülések szerint több éves élettársi kapcsolatot követően. Vadzsiralongkorn még a nap folyamán kinevezte királynénak Szuthidát. Vadzsiralongkornnak ez már a negyedik házassága. A király hét gyermek apja.

A bejelentés sok thai számára meglepetés erejével hatott, annak ellenére, hogy Szuthidára – akiről eddig kevés hivatalos információ került nyilvánosságra – az utóbbi években egyre nagyobb közfigyelem irányult.

A házasságkötési ceremóniát a bangkoki királyi palotában rendezték meg. A király fehér egyenruhát viselt, hitvese pedig rózsaszín selyemből szőtt hagyományos thaiföldi öltözetet.

THAI TV POOL / AFP / Europress

Szuthida Tidzsai mostanáig a király testőrségének helyettes vezetői tisztségét töltötte be, és 2016-ban tábornoki rendfokozatot kapott.A világ leggazdagabb királyi családjai közé tartozó thai uralkodóházat a felségsértést drákói szigorral büntető törvények védik bárminemű bírálattól. Így például Vadzsiralongkorn harmadik feleségét, a 2001-ben titokban elvett, majd 2014-ben királyi címétől megfosztott Szriraszmi Szuvádi családjának több tagját is letartóztatták felségsértés vádjával.

Vadzsiralongkorn 2016-ban lépett a trónra, apja, az 1946-tól hét évtizeden át uralkodó, köztiszteletnek örvendő Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) halála után. A május 4-6. között esedékes koronázási ceremónia az idei év kiemelkedő eseménye lesz Thaiföldön.

Kiemelt kép: THAI TV POOL / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik