Közélet

Idén nem lesz állami nyaralóhajózás a Tiszán

Túl optimistára sikerült az állami nyaralóhajó-projekt beharangozója.

Az év elején, februárban érkezett meg Magyarországra az első nyaralóhajó, amit Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos mutatott be az Utazás 2019 kiállításon.

A bemutatón arról volt szó, hogy hamarosan vízre is teszik az első tíz hajót, amelyek között lesz négy, hat és nyolc férőhelyes, és az érdeklődők még az idén ki is próbálhatják ezeket a Tisza-tavon és a Tiszán.

A 24.hu információi szerint azonban a próbával még várni kell, mert a hajók csak 2020-tól állnak majd a vízitúrázók rendelkezésére.

A majdani üzemeltetést végző MAHART Magyar Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint az idén biztos nem indul be a szolgáltatás, mert egyelőre nincsenek kész a hajók fogadására alkalmas kikötők, sőt a hajók egy része sem érkezett meg.

A Magyarországi Nyaralóhajó Program teljes flottájának beszerzésére 1,6 milliárd forintot adott a kormány, de a Mahart végül olcsóbban, 1,51 milliárd forintért vásárolta meg a húsz lakóhajót. A kis merülésű, vezetői engedély nélkül vezethető csatornajáró hajókat a francia Nicols cég gyártja.

Az év elején derült ki, hogy érvénytelen lett a kikötőfejlesztésre kiírt közbeszerzés. A beérkezett ajánlatok mindegyike 20-40 százalékkal meghaladta a tervezett költségeket, ezért a Mahart Zrt. a közbeszerzést érvénytelenné nyilvánította.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik