Közélet

Kitiltották Izraelből egy nemzetközi jogvédő szervezet helyi igazgatóját

A bíróság szerint az ország elleni bojkottra szólított fel.

Május elsejéig el kell hagynia Izraelt a Human Rights Watch helyi vezetőjének – tudósít az AP hírügynökség. Omar Shakirnak, a nemzetközi jogvédő szervezet Izraelért és Palesztináért felelős igazgatójának kiutasítását a jeruzsálemi kerületi bíróság rendelte el, korábbi fellebbezését elutasítva.

A döntés alapja az a 2017-ben elfogadott törvény, amely minden külföldit kitilt az országból, aki nyilvánosan Izrael bojkottját szorgalmazza. Az izraeli belügyminiszter tavaly májusban rendelte el az amerikai állampolgárságú Shakir kiutasítását, de a bíróság szerint azóta sem hagyott fel bojkottfelhívásaival, amelyeket elsősorban a Twitteren terjeszt. Példaként hozták fel, hogy támogatta az Airbnb később visszavont döntését, amely alapján a szállásmegosztó portál eltávolította a ciszjordániai telepekre vonatkozó hirdetéseket.

A Human Rights Watch szerint sem a szervezet, sem Shakir nem hirdetett bojkottot, de azt várták a cégektől, hogy szüntessék be tevékenységüket a ciszjordániai telepeken, amivel álláspontjuk szerint a nemzetközi humanitárius törvények súlyos megsértéséhez járulnak hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik