Közélet

Szűkítették a kínálatot, kevesebb könyvből taníthatnak a pedagógusok

A kormány szerint nem szűkült a kínálat, a valóságban azonban 3350 helyett már csak 2754 kötet közül választhatnak a pedagógusok — derül ki a Népszava cikkéből.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke kedden jelentette be: megkezdődött a tankönyvrendelési időszak, de nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak, ugyanis a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete azonban megszámolta, pontosan mennyi tankönyv található a tavalyi és az idei listán:

2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754-ből.

A magánkiadós tankönyvek száma 840, tehát az sem igaz, hogy fele-fele arányban osztoznak a jegyzéken az állami kiadványokkal. A pontos arány 70-30 százalék, az állami kiadású tankönyvek javára – írja a Népszava.

A lapnak Romankovics András, a TANOSZ alelnöke úgy nyilatkozott: szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelnek, tehát a következő tanévre már nem lehet belőlük rendelni.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik