Közélet

Fideszesek is átszavaznának a szombathelyi ellenzéki polgármesterjelöltre

Az Index birtokába jutott annak a reprezentatív, helyi közvélemény-kutatásnak az eredménye, amelyet az Éljen Szombathely! ellenzéki tömörülés rendelt meg a ZRI Závecz Research Intézettől. A kutatást március 18–22. között, telefonos módszerrel készült.

Eszerint a nemrég Szombathelyen kisebbségbe szorult Fidesz a polgármesteri posztot is elveszítheti az októberi választáson és az MSZP-s Nemény András lehet a befutó. A kutatás szerint a Fidesz messze a legnépszerűbb párt, azonban az ellenzéki szervezetek egymással összefogva mégis képesek lehetnek a győzelemre.

A kutatás szerint a teljes népességben a Fidesz 39,6 százalékon, az MSZP 10, a Jobbik és az LMP egyaránt 5,3, a DK 4, a Momentum pedig 2,9 százalákon áll, míg a bizonytalanok aránya 24,9 százalék.Nemény András, az ellenzék közös jelöltje a Fidesz bármelyik jelöltjével szemben erősebbnek tűnik. A Fidesz egyelőre nem nevezte meg, hogy kit indít. A lap szerint Puskás Tivadar polgármester a pletykák szerint nem vállalja, de Nemény őt is megverné 42-37 százalékra. Ha a jelenlegi fideszes alpolgármester, Illés Károly az ellenfél, Nemény győzelme még biztosabb: 40-21-re győzne.

Érdekes adalék, hogy a Fidesz szavazói azt válaszolták, hogy ha Puskás indul, 11 százalék akkor is átszavazna Neményre, ha pedig Illés, akkor a fideszesek 19 százaléka voksolna inkább a közös ellenzéki jelölt Neményre.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik