Közélet

Horrorkoalíció és háború napirend előtt a parlamentben

A gyermekvállalás támogatásáról és az európai parlamenti (EP-) választásról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Arató Gergely (DK) szerint háborúban kevesebb gyerek születik, és úgy tűnik, ez az ország hadban áll, mert évről évre kevesebb gyerek születik. A kormánypártok a haza ellen vívnak háborút, amelynek vesztesei a gyerekek, a családok – közölte, hozzátéve, Gyurcsány Ferenc DK-elnök ezért hirdette meg hétpontos, családokat támogató programját.

Szerinte a javaslatuk az átlagcsaládoknak segítene, „a Gáboroknak és Zsuzsáknak”. A javaslatok között említette a rabszolgatörvény, a kilakoltatási moratórium eltörlését, a családi pótlék emelését, az otthonápolás munkaviszonyként történő elismerését. Be kell tölteni az összes gyermek- és háziorvosi körzetet, oktatási reform kell és be kell vezetni egy sávos közműminimumot.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Gyurcsány Ferencnek és pártjának „elég vékony morális talapzata” van ahhoz, hogy bárkit is számon kérjen. Rámutatott, a szocialista kormányok törölték el az adókedvezményt, az otthonteremtési rendszert, csökkentették a gyes időtartamát. A gyermekvállalási kedv most 20 százalékkal magasabb, mint 2010-ben volt – tette hozzá. Azon véleményét is hangoztatta, hogy ha lehetősége lenne rá, a DK mind egy szálig eltörölné az elmúlt évek és a most bejelentett intézkedéseket.

Szólt arról, hogy Gyurcsány Ferenc felesége európai szintű családi pótlékot javasol, azaz Brüsszelre bízná a döntést, olyanokra bízná, akik szerint nincs szükség több magyar gyermekre, mert Afrikában születik elég és a népesedési problémákat megoldja a migráció. Szerinte mivel a DK támogatja a kvótákat, az elképzelt gyurcsányi családpolitika fő kedvezményezettjei a bevándorlók lennének. Ebből nem kérünk.

A március 15-re tervezett ellenzéki demonstrációról azt mondta, a Gyurcsány-párt és a Jobbik „nagy politikai pásztorórája” előtt olyanokat mondott egymásra, hogy nácik, pokol, halál. Így jön létre két elvtelen politikai brigád „horrorkoalíciója” – fogalmazott, azt javasolva, kérjék meg Karácsony Gergelyt (Párbeszéd), hogy hozzon Unicumot, mert szükség lesz rá, hogy ezt az egészet elviseljék.

MSZP: nem fog több gyermek születni

Korózs Lajos (MSZP) a kormány családpolitikai intézkedéseit bírálta. Szerint az intézkedések hatására csak hamarabb fognak megszületni a gyermekek, de nem fog több gyermek születni. Hozzátette: nemcsak a gyerekek megszületését kellene támogatni, hanem felnevelésüket is, a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kellene biztosítani a szolgáltatásokat.

Közölte, a jegybank szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok egy százaléka tudja igénybe venni. Azt firtatta, azokat a családokat miért nem támogatják, ahol a szülők élettársak, illetve miért nem támogatják nagyobb mértékben az egyszülős családokat. Szerinte az a jó családpolitika, amely a lehető legtöbb gyermeknek azonos támogatást nyújt, míg az alsó társadalmi osztályba tartozóknak többet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint ha a családok meghallják az MSZP nevét, akkor a megszorítások jutnak eszükbe. A szocialisták mindig a magyar családoktól vettek el, nem a multiktól. Ismertetése szerint Magyarországon 2010-ben 200 szülőre 125 gyermek születése jutott, most 149 jut. Fontos, hogy ezt a számot 200 fölé emeljék, ezért jelentette be a miniszterelnök évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet.

Elmondta, céljuk az, hogy minél fiatalabban vállaljanak gyermeket azok, akik szeretnének, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy vállalnak egy másodikat is. Kitért arra is, hogy a csokot 95 ezernél is többen vették már igénybe, 400 ezer ember lakhatásához járul hozzá. Hozzátette: a szegénységi ráta pont az egyszülős családoknál csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt években.

LMP: Orbán Viktor nem a magyar emberek érdekeit képviseli az EU-ban

Demeter Márta (LMP) szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz nem a magyar emberek érdekeit képviselik az EU-ban, az a céljuk, hogy olyan helyzetet állítsanak elő, amelynek révén elkerülhetik, hogy érdemben ellenőrizzék az uniós források felhasználását, amelyet saját meggazdagodásukra használnak. Pozícióharc folyik most is, miközben nem esik szó a multik korlátok közé szorításáról, a dolgozói bérekről.

Azt mondta, az emberek biztonsága kell, hogy legyen a következő uniós költségvetés központi kérdése, az illegális migráció ellen fel kell lépni. Az Orbán-kormány bevándorláspárti, csak a letelepedési kötvényekkel 20 ezer embert engedtek be az országba biztonsági ellenőrzés nélkül – közölte. Szerinte az EP-választás tétje az is, hogy lesz-e a magyar érdeknek valós képviselete. Hozzátette: az LMP azért dolgozik, hogy a multik Európája helyett az emberek Európáját építsék.

Rétvári Bence válaszában rögzítette, olyan EP-re és olyan Európai Bizottságra van szükség, amely tiszteli a nemzetállamok szuverenitását és meg tudja állítani a bevándorlási hullámot. Az LMP EP-képviselője támogatta a kvótákat és a Sargentini-jelentés tárgyalásakor sem védte meg Magyarországot.

Az államtitkár kampánybeszédnek értékelte a képviselő felszólalását, majd emlékeztetett arra, hogy egyetlen korábbi LMP-elnök sem tagja a pártnak, ezért szerinte Demeter Mártának nagy esélye van arra, hogy nem a párt tagjaként fogja befejezni a ciklust.

Az uniós forrásokról közölte, 2010 óta csökkent a munkanélküliség, nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedett az átlagbér. Kevés olyan ország van, ahol ilyen mértékben emelkedett a jólét.

(MTI)

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Bécs, 2019. május 4.
Sebastian Kurz osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az európai parlamenti választásokra készülõ ÖVP bécsi kampánynyitó gyûlésén 2019. május 4-én.
MTI/EPA/Christian Bruna
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.