Közélet

Nagyobb a baj a veszprémi kórházban: a belgyógyászaton és a kardiológián is ágyakat kellett megszüntetni

Nagyobb a gond az eddig ismertnél a veszprémi kórházban: ágyak megszüntetését és osztályok összevonását kellett levezényelni a közelmúltban az orvos- és ápolóhiány miatt, és nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra – értesült a 24.hu.

Amint arról korábban beszámoltunk, rövid időn belül a hat érsebésznek a fele felmondott az intézményben, van, aki már csak magánrendelésen fogadja a betegeit.

A kardiológián tavaly nyár környékén az ágyak csaknem harmadát fel kellett számolni információink szerint. Úgy tudjuk, 22 ágyat szüntetett meg a kórházi vezetés az addigi durván 70-ből. Az osztálynak ősz óta vezetője sincs.

De nem csak itt mutatkozik meg az egyre szorítóbb orvos- és ápolóhiány: gyakran megesik, hogy nem kardiológusok, hanem gasztroenterológusok ugranak be ügyeletet ellátni a kardiológiai részleghez tartozó, speciális felkészültséget igénylő úgynevezett coronaria-őrzőre. (A coronaria-őrzőnek a legsúlyosabb kardiológiai esetek ellátásában van kiemelt szerepe. Itt történik a keringési zavarok, szív-érrendszeri megbetegedések, szívinfarktusok monitorizálása, akut ellátása.)

A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház egyik legnagyobb részlege a belgyógyászat. Két osztályra is bontották, éveken át így működött, aztán tavaly az egyik osztályon kellett hasonló arányban ágyakat felszámolni, mint a kardiológián, az idén év elején pedig információink szerint a másik belgyógyászati osztályon is megszüntettek 22 ágyat a 72-ből.

Az ok hasonló: szakemberínség. A két osztályt összevonják, de van olyan forrásunk, aki már múlt időben beszélt az összeolvasztásról.

Szerettük volna megtudni a kórház vezetésétől, hogy hány orvos hagyta el az intézményt a szóban forgó két részlegről, megtörtént-e a belgyógyászati osztályok összevonása, nem problémás-e, hogy gasztroenterológusok látnak el kardiológiai ügyeletet, ám a kórház főigazgatója, Dávid Gyula nem reagált megismételt kérdéseinkre. Ahogyan a Kásler Miklós miniszter irányítása alá tartozó központi hivatal, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ sem.

Kiemelt képünk illusztráció: Beteget ápolnak a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház intenzív terápiás osztályán 2015. február 17-én. Ezen a napon adták át a veszprémi kórházban a megújult aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, a központi sterilizálót, valamint a fül-orr-gégészeti részleget. Fotó: Nagy Lajos / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik