Közélet

Nincsen teljesen akadálymentesítve az otthon, ahova a mozgássérült gyerekeket költöztetik

Nincs teljesen akadálymentesítve a budai hegyekben található Hűvösvölgyi Gyermekotthon, ahová a bezárásra ítélt fóti Gyermekváros mozgássérült gondozottjait vinnék – tudta meg a Népszava. A Bolyai Gyermekotthoni Központ részegységeként működő hűvösvölgyi otthonba olyan gyerekek kerülnek majd, akiknek mozgásszervi problémáik is vannak, többségük kerekesszékkel tud csak közlekedni. A lap úgy tudja, nemcsak a „hegyes-völgyes” környezet jelenthet problémát a gyerekeknek, hanem az is, hogy a hűvösvölgyi intézmény még nincs teljes körűen akadálymentesítve.

A kormány szerint azért van szükség átalakításra, hogy felszámolják a nagy, elzárt, „tömegszerű” intézményeket. Fóton viszont jelenleg 62 gyermeket látnak el a kastélyparkban kialakított lakóotthonokban. Ehhez képest a hűvösvölgyi intézmény 78 férőhelyes, és nincs annyi különálló kis épület sem, mint Fóton.

Prókai Judit gyermekvédelmi szakértő – aki három évig, 2013-2016 között vezette a fóti központ speciális gyermekotthonát – a lapnak azt nyilatkozta, Fülöp Attila szociális államtitkár nincs tisztában a Gyermekvárosban zajló munkával. Az államtitkár nemrég azt mondta a Hír Tv-ben: a Károlyi-kastély „elzárt parkjában” élő gyerekek nem lesznek szerves részei a városnak, a közösségnek.

Ez a kijelentés Prókai szerint több sebből is vérzik. Egyrészt a kastélyparkban működő gyermekközpont Fót központjában található, másrészt nem egy zárt parkról van szó, a gyerekek pedig rendszeresen részt vesznek a város rendezvényein.

(MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik