Közélet

Nézőpont: meglehet újra a kétharmad a Fidesznek

A Magyar Nemzetnek készített közvélemény-kutatás szerint a választási részvételüket biztosra ígérők 54 százaléka a Fidesz–KDNP pártszövetségre szavazna. A Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja egy most vasárnapi EP- választáson.

A Trócsányi László által vezetett EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne.

A tavaly áprilisi parlamenti választás óta a kormánypártok hét  százalékkal növelték népszerűségüket. A nagyobb ellenzéki pártok támogatottsága (Jobbik, MSZP–Párbeszéd, LMP) csökkent, a kisebbeké (Momentum, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) nőtt, és már  mérhető a Mi Hazánk Mozgalom is.

A Nézőpont Intézet szerint az ellenzéki pártok riválisok lesznek az EP-választás kampányában, mert kevés mandátumon kell osztozniuk. A Jobbik a biztos szavazóknál már csak 13 százalékon áll, legfeljebb három EP-mandátumot szerezhet. Míg az MSZP és a DK hívei már most nagyon aktívak, a Momentum és az LMP potenciális szavazói jelenleg kevésbé tűnnek megszólíthatónak.

A baloldali pártok versenyé­ben az MSZP–Párbeszéd-szövetség a biztos szavazók köré­ben 11 százalékon áll és két EP-mandátumban reménykedhet. A DK 6, az LMP 5 százalékon áll, mindkét párt egy-egy képviselői helyre esélyes az EP-ben.

A mandátumszerzési küszöb közelében három párt áll: a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt négy-négy, a Mi Hazánk három százalékot kapna egy most vasárnap tartandó választáson.

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP 40, a Jobbik januárhoz képest egy százalékpontot csökkenve 8, az MSZP–Párbeszéd szövetség 7, a DK 4, az LMP 3, a Momentum, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom 2-2 százalékon áll.

A kutatás január 31. és február 22. között készült ötezer fő személyes megkérdezésével.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik