Közélet

Magyar Hírlap: Az MTA meg akar állapodni a minisztériummal

A csütörtöki Magyar Hírlap azt írja, hogy a birtokába került az Információs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia képviselőinek február 22-i tárgyalásáról készült jegyzőkönyv.

A kormánypárti napilap szerint a jó hangulatban zajlott megbeszélés a vita már nem arról szól, hogy a kutatóintézeteknek az Akadémiától és a kormánytól is függetlenül kell-e működniük, mert ebben már megegyeztek.

Hanem arról, hogy a költségvetési fejezetben külön fejezetként jöjjön-e létre egy, a köztestülettől leválasztott kutatási alap, amelynek az alapkezelője egy, az Akadémia és a kormány által közösen meghatározott menedzsment, vagy egy vagyonkezelő alapítvány lenne.

Szóba került az is, hogy létrejövő kutatási alap képes lesz-e működtetni az akadémiai kutatóintézet-hálózatot. Az MTA amellett érvelt, hogy az intézetek maradjanak költségvetési szervek, Palkovics László miniszter szerint viszont előnyösebb lenne, ha például nonprofit kft. formájában működnének, mert utóbbinak nagyobb lenne a mozgástere, de az alap ugyanúgy tudná finanszírozni.

Hasonló ellentét feszül egyelőre a kutatók státusával kapcsolatban is: az MTA szerint a közalkalmazotti lét világos kutatói életpályát garantál, Palkovics szerint viszont nincs még egy olyan ország, ahol közalkalmazottként dolgoznának a kutatók.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik