Közélet

Kutyagazdák között is felütötte a fejét az oltásellenesség

Hosszabb cikket szentelt a Kutyabarát a gazdák között terjedő legújabb elmebajnak: egyre több az oltásellenes a kutyatulajok között is, akik azt hiszik, hogy autisták lesznek a kutyáik, ha megkapják a kötelező védőoltásokat.

A tudományos valóság az, hogy az oltások beadásától nem autisták lesznek a kutyák, hanem immunisak a betegségekre, és így nem halnak meg idejekorán. 

Az égvilágon semmilyen tudományos alapja nincsen annak a teóriának, amely azzal riogatja a gazdikat, hogy a kötelező és ajánlott védőoltások mellékhatásaként autizmus alakulhat ki a kutyáknál. Egyelőre még azt is kutatják, hogy létezik-e autizmus spektrumzavar a kutyáknál, bár egy 2015-ös kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy mutathatnak kutyák autisztikus jegyeket, de bizonyítani még nem sikerült ezt.

Az oltásellenes csoportok miután az USA-ban 14 államban okoztak kanyarójárványt azzal, hogy nem oltatták be a gyerekeiket, most a kutyás gazdikat vették célba, és ennek eredményeképp az amúgy is alacsony vakcinázottságú Egyesült Államokban egyre több gazdi mond nemet az oltásokra. Az egyik Egyesült Királyság-beli rádióműsorban foglalkoztak a kérdéssel, és akkora visszhangja volt a hírnek, hogy a Brit Állatorvosi Egyesület hivatalos közleményt adott ki, amelyben cáfolják a feltevést, ezzel próbálva elejét venni egy esetleges járvány kialakulásának.

Magyarországon is vannak, akik ellenzik a kötelező védőoltásokat, de nálunk ez nem opcionális kérdés. Hazánk élen jár a veszettség elleni védekezésben, mivel ez az oltás minden kutyának kötelező. Ahogy a tudatos kutyatartás teret hódít, úgy a kombinált védőoltásokra is növekszik az igény, elterjedőben van a szívférgesség elleni vakcinázás is.

A védőoltások akkor hatékonyak, ha a teljes népesség/állomány közel 100 százalékát lefedik. Ha sokan megtagadják az oltásokat, akkor a fertőző ágensek elszaporodhatnak és új megbetegedéseket okozhatnak.

Kiemelt kép: NOAH SEELAM / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik