Közélet

Évente 1400 arab diáknak fog állami ösztöndíjat adni a kormány

Magyarország évi 1400 állami ösztöndíjat ad az Arab Liga országaiból érkező fiataloknak, 

jelentette be Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök vasárnap utazott el Egyiptomba az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára. Orbán hozzátette: ebben az évben 2300 állami ösztöndíjas diák tanul az ezekből az országokból Magyarországon,

A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban, Libanonban, Irakban, Líbiában és a Száhel-övezetben. A visegrádi négy ország közösen nyújt pénzügyi támogatást Líbiának határvédelemre, Magyarország része a V4-ek és Németország közös projektjének, amelyet Marokkó számára kínálnak fel.

Orbán Viktor a Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson elmondta, a tapasztalat az, hogy a kölcsönös tisztelet alapján kell eljárni, a különböző népek kulturális, vallási és politikai hagyományait tiszteletben kell tartani. Mint mondta, a másik tapasztalat az, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni.

A migráció alapját adó demográfiai tendenciák folytatódni fognak, az arab világ 2015-höz képest 2030-ra népességében 30 százalékkal nő majd, és az arab világ népessége meghaladja az Európai Unió népességét úgy, hogy mi Európában ráadásul csökkenünk – közölte. Meg kell tehát állapítanunk, hogy a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak – fejtette ki. Hozzátette: a kérdés az, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak.

A miniszterelnök beszédében kiemelte: azt tapasztalja, az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is.

Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes.

Magyarország tízmilliós ország, tudjuk, mekkora a befolyásunk és azt is, hol a helyünk, ezért az erőnknek megfelelő külpolitikát folytatunk: támogatjuk, hogy az Európai Unió a regionális válságok kezelésében és a válságtérségek fejlesztésében vállaljon több szerepet. Hozzátette: szeretnék, ha nem ideológiai alapon adnák a támogatást, hanem a stabilitást teremteni képes erőket és vezetőket támogatnák mindenhol.

A miniszterelnök beszédében köszönetet mondott azoknak az arab vezetőknek, akik védelmet nyújtanak országukban és a térségben az üldöztetésnek kitett keresztény közösségeknek, és kérte őket, folytassák politikájukat.

Az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A vasárnap és hétfőn zajló egyeztetéseknek a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés lesz fő témája.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik