Közélet

Orbán Viktor igenis díjazza a tudósokat

Járadék, de a 65 év feletti Széchenyi-díjas tudósoknak kérniük kell.

Magyar Közlönyben jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett kormányrendelet, amely rögzíti, kik és milyen feltételekkel kaphatnak tudományos alkotói járadékot. A rendszeres díjazást a 65 év feletti Széchenyi-díjas tudósoknak kell írásban kérelmezniük a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Titkárságán.

Orbán Viktor egy külön kormányhatározatban felkérte Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a járadék forrásának biztosításáról. Idén erre több mint 191 millió forintot szánnak.

Palkovics László innovációs miniszternek a 2019. március 15-ei  díjátadás után kell felülvizsgálnia, hogy ez a pénz elég-e, és ha kell, a pénzügyminiszter bevonásával gondoskodnia a pótlólagos forrásról. Varga Mihálynak a jövő évi központi költségvetést már úgy kell terveznie, hogy az MTA-nál a járadék kifizetésére meglegyen a fedezet.

A tudományos alkotói járadékot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javasolta, hogy megszüntesse az egyenlőtlenséget a  Kossuth-díj és a Széchenyi-díj kitüntetettjei között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik