Közélet

Közmunkára megy az MSZP alelnöke

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke nem fizeti be azt az ötvenezer forintos büntetést, amit azután kapott, hogy az egyik budapesti tüntetés végén berohant a lezárt Kossuth térre és összetűzésbe került a rendőrökkel. A politikus így 10 nap elzárás, vagy 60 óra közmunka között választhat. A szocialisták alelnöke a Magyar Hangnak azt mondta, hogy nagy valószínűség szerint utóbbi mellett fog dönteni.

Rendőrök teperték le a tüntetésen az MSZP alelnökét
Komjáthi Imre a Kossuth teret próbálta visszafoglalni.

Semmiképpen nem fizetek, ezeknek egy fillért sem, még azt is ellopnák a végén

– így fogalmazott lapunknak Komjáthi a budapesti V. kerületi rendőrkapitányság által kiszabott bírságról. A büntetést akár le is ülné, ám a családját és a gyerekeit nem szeretné ennek kitenni, ezért lesz a vége minden bizonnyal a közmunka. Mint mondta, már tájékozódott arról, hogyan is megy ez: a munkaügyi központban kell jelentkeznie, el kell mennie egy munkaalkalmassági vizsgálatra, majd ajánlanak neki valamilyen munkát. Ez nagy eséllyel valamilyen fizikai munka lesz – mondta, hozzátéve, hogy ő nem ijed meg ettől.

A büntetés alapját adó incidens tavaly decemberben történt, amikor a szakszervezetek a túlóratörvény ellen tiltakozva a Hősök teréről a Kossuth térig, pontosabban a közeli Alkotmány utca végéig vonultak. Ott a beszédek elhangzása után hivatalosan is bejelentették, hogy a tüntetésnek vége, ám Komjáthi Imre felugrott a színpadra és azt mondta, hogy vissza kell foglalniuk a Kossuth teret, majd oda is rohant.

Ettől a ponttól kezdve már többféle verzió is létezik a történtekre. Az MSZP tájékoztatása szerint Komjáthi Imrét a földre teperték a karhatalom emberei, „a rendőrattak után” térdsérüléssel kórházba szállították. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor azt állította, hogy Komjáthi Imrét nem rendőrök teperték földre, vele szemben rendőri intézkedés nem történt. Szerintük a politikus az Alkotmány utcában azt követően sérült meg, hogy a rendezvényt befejezettnek nyilvánította a szervezője.

„Lépjen hátrébb!” – Videón, ahogy rendőrökkel lökdösődött az MSZP alelnöke
Komjáthi Imrét kórházba vitték, miután elszabadultak az indulatok a tüntetők elől lezárt Kossuth téren.

Kiemelt kép: MTI / Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik