Közélet

A magyar családok átlagosan 7 ezer forintot költöttek farsangi jelmezekre

A farsangi időszakban átlagosan 7340 forintot költenek el a magyar családok jelmezekre és kiegészítőkre a REGIO Játék adatai szerint. Az áruházlánc közleménye szerint idén az általános maskarák győzedelmeskedtek a konkrét mesefigurákkal szemben: a játékkereskedő friss kutatása szerint legtöbben hercegnőnek, tűzoltónak és katicának fognak beöltözni.

Mint írták, a szülők mindössze egynegyede készíti el saját kezűleg gyermeke farsangi jelmezét, több mint fele azonban inkább készen vásárolja meg a maskarát. 

„Egy-egy kosztümre jellemzően 2-4 ezer (47%) vagy 4-6 ezer forintot (27%) költenek a válaszadók. A ruházatot kiegészítőkkel lehet igazán teljessé tenni, melyeket leginkább készen vásárolnak meg a szülők. Idén a bohócorr, a varázspálca és a sötétben világító vámpírfog a legkeresettebbek. A farsangi beszerző körút tavalyhoz hasonlóan ebben az évben is inkább személyesen az áruházakban (60%) történik, tízből négy család választja az online vásárlást.

TOP 10 jelmez 2019-ben a REGIO Játék friss kutatása alapján:

  1. Hercegnő
  2. Tűzoltó
  3. Katica
  4. Cica
  5. Pókember
  6. Elza
  7. Maci
  8. Méhecske
  9. Kalóz
  10. Csontváz

A kutatás kitért arra is, hogy a szülők hogyan élik meg a farsangi időszakot: a többség (73%) szívesen vesz részt a programokon, mindössze a megkérdezettek 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy kényszerből megy el az álarcosbálra, további 12 százalék pedig távol marad a mulatságtól.

Az esetek háromnegyedében a szülőktől aktív közreműködést vár el az óvoda, iskola farsangkor: leggyakrabban süteményt és szendvicset kell vinni, de sok helyen vonják be a díszítésbe és magába a fellépésbe, programba is a felnőtteket.

Kiemelt kép: Gyerekek jelmezben a kecskeméti Ferenczy Ida Óvoda Hosszú utcai tagintézményében rendezett farsangi bálon 2018. február 8-án. (MTI / Ujvári Sándor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik