Közélet

Megbocsátottak Karácsony Gergelynek

A Mazsihisz elnöke lezártnak tekinti az ügyet.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán csak annyit írt, levelet kapott. Az a közzétett levélből derül ki, hogy a Mazsihisz elnöke, Heisler András – szervezete nevében – írt neki arról, hogy nagyra értékelték, elfogadták a zuglói polgármester bocsánatkérését.

Nyilatkozatodat, benne a bocsánatkérésedet köszönettel vettük, az ügyet a magunk részéről lezártuk. Nagyra értékeljük, ha vezető politikus nyilvánosan elismeri saját hibáját, és meggyőződésem, hogy a magyar társadalomnak nagy szüksége lenne a kritikus önreflexióra.

Korábban a Párbeszéd társelnöke ugyancsak a Facebook-oldalán ismerte el, súlyos hibát követett el. Arra reagált, hogy a Mazsihisz elfogadhatatlannak nevezett bármilyen politikai célú listázást, ennek mégoly tétova mentegetését pedig hibának tartotta.

Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el.

A baloldal főpolgármester-jelöltje bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott, jelezte, természetesen ő is elfogadhatatlannak tartja az állampolgárok politikai célzatú listázását. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hétfőn Karácsony Gergely Hír TV-s interjújára utalva jelezte, a zsidók listázásának mentegetése elfogadhatatlan. A jobbikos Gyöngyösi Márton javaslatát már korábban is elítélték, a Mazsihisz a párttal éppen azért nem tart kapcsolatot, mert a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától.

Karácsony Gergely a múlt héten a Hír TV-nek egy interjúban azt mondta, nem nácizmus listázni a zsidókat. Később az ATV-ben azt mondta, azért hibázott, mert a műsorvezető nem engedte normálisan válaszolni.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik