Közélet

Panaszkodtak, bosszút állt az idősotthon

Felmondták ellátási szerződésüket, miután beszéltek az ombudsmannak.

Székely László alapjogi biztos szerint jogsértően mondták fel egy idősotthon lakóinak ellátási szerződését. A bentlakókkal az ombudsman munkatársai egy helyszíni vizsgálaton találkoztak, beszéltek velük.

Ezt követően felmondták az ellátási szerződését azoknak a bentlakónak, akik a visegrádi Aranykor Alapítvány Idősek Otthonában – az indoklás szerint – valótlan dolgokat állítottak, ezzel veszélyeztették az otthon fennállását, működését.

Az ombudsman szerint az idősotthon retorziója törvénysértő. 

Senkit nem érhet hátrány azért, mert az alapvető jogok biztosát és munkatársait informálja. Lehetetlenné tehetné a jogvédő munkát, ha bárkinek attól kell tartania, hogy ha az ombudsmannak előadja sérelmeit, akkor  hátrányos megkülönböztetés érheti.

Márpedig az idős lakókat ilyen megkülönböztetéssel sújtották az ombudsmannak elmondottak miatt. Ezt a felmondás indoklásában le is írták.

Székely László a legfőbb ügyészhez, a területileg illetékes Pest Megyei Kormányhivatalhoz és az idősotthon kuratóriumához fordult a felmondások jogszerűtlensége miatt. A biztos a döntések visszavonását kérte és hivatalos vizsgálatot kezdeményezett.

A jogi aggályokon túl az ombudsman különösnek tartja, hogy az otthon honnan értesült arról, amit az ellátottak mondtak, hiszen a találkozón a képviselője nem vehetett részt, ő pedig érdemben még nem vizsgálta ki a lakóktól kapott információkat, így a felmondásban megjelölt indok is minden alapot nélkülöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik