Közélet

Egy újabb autóipari gyárnál kezdődik sztrájk

A miskolci SEGA Hungary Kft. munkásai ma, február 13-án délután 6 órakor sztrájkba lépnek – derül ki a szakszervezetük Facebook-oldalán olvasható bejegyzésből. A sztrájkot mindaddig folytatják, amíg nem teljesülnek követeléseik, ígérik.

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) 12,5 százalékos alapbéremelést (de legalább 200 forintos órabéremelést) szeretne elérni, bónuszokat, jutalmakat, más, béren kívüli juttatásokat is szeretne megemeltetni.

A cég reagált

A szakszervezet sztrájkba lépést bejelentő bejegyzése és cikkünk után a cég közleményt adott ki. Abban azt írják, hogy „a munkáltató, a S.E.G.A. Hungary Kft. több héten keresztül folytatott tárgyalásokat a két szakszervezettel (ÉTMOSz és Vasas), és 6-szor ültek tárgyaló asztal mellé. Az egyeztetések során a munkáltató többször is, több lépésben is engedményeket tett, és előre mozdult a szakszervezetek követelései felé. A munkáltató jelenlegi ajánlata versenyképes, és méltányos juttatási elemeket tartalmaz.”

Egy hete már tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot az ÉTMOSz, de továbbra sincsenek megelégedve a munkáltató ajánlatával.

Az ÉTMOSz alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos, a Starters, E-Components Generators (SEG) vásárolta meg – írja a napi.hu. Ez a szakszervezet a Bosch hatvani gyárában tárgyalások után megállapodott a gyár vezetésével, ott többek között 14,5 százalékos béremelést kapnak a fizikai munkások.

Ez lesz lényegében a második komolyabb sztrájk az autóipari cégeknél idén. Az Audinál 6 napig folyt a tusakodás, a szakszervezet lényegében minden érdemi pontban ki tudta harcolni a követeléseik teljesítését, 18 százalékos, de legalább 75 ezer forintos alapbéremelést ad a dolgozóknak az Audi.

200 év múlva lesz valós veszély, hogy a befektetők nem jönnek ide a magas bérek miatt
A sikeres sztrájk után sokan lépnek be az Audi-gyár szakszervezetébe. Az érdek-képviseleti vezetők szerint a nagy konföderációk aligha lesznek sikeresek, a vállalati sztrájkokban viszont van potenciál. Az általános sztrájk illúzióját pedig jó lenne elfelejteni. Interjú.

Kiemelt képünk illusztráció, a 2018. december 8-i tüntetésen készült. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik