Közélet

Kitiltották a Várból a „becsület napját”

A szélsőségesek megemlékezése a BRFK szerint alkalmas lehet félelemkeltésre.

Megtiltotta a rendőrség, hogy szélsőjobboldali szervezetek emlékezzenek az 1945-ös budavári kitörésre a Kapisztrán téren – írja a Népszava. A lap szerint a BRFK megállapította, hogy „a megemlékezések szélsőséges nézeteket valló csoportokhoz kötődnek”, a rendezvény alkalmas lehet „a külső szemlélőben félelemkeltésre, riadalom okozására”.

Megjegyzik a cikkben, hogy neonáci, hungarista és más szélsőjobbos szervezetek több mint húsz éve emlékeznek meg arról, hogy a Várba szorult német és magyar csapatok 1945. február 11-én megpróbáltak kitörni a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjéből. Volt, amikor a hatóságok egyáltalán nem engedték megtartani a „becsület napját” a fővárosban, de tavaly például hiába kérte Orbán Viktor a Belügyminisztériumot, hogy akadályozza meg a Kapisztrán téri megemlékezést, a bíróság felülbírálta a rendőrség tiltó határozatát.

A szervezők csak pénteken este hozzák nyilvánosságra, hogy végül hol tartják a rendezvényt. Arra nem válaszolt a rendőrség, hogy a mostani tiltás összefüggésbe hozható-e azzal, hogy a miniszterelnök hivatala nemrég a Várba költözött. A határozatban nem szerepel ez a megfontolás. A „becsület napját” évről évre antifasiszta ellentüntetések kísérik, idén a Szabad Egyetem szervezésében szombaton délután három órától a Széll Kálmán téren tiltakoznak. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik