Közélet

Sokan azért nem önkénteskednek, mert senki nem kéri a segítségüket

Az önkéténtességet vállalók aránya 32,9 százalékról 45,1 százalékra emelkedett Magyarországon. A fiatalok körében a legnépszerűbb az önkénteskedés.

A felnőtt népességből 3,6 millió ember végzett élete során önkéntes tevékenységet – derül ki  az Önkéntesség Magyarországon 2018 című kutatás gyorsjelentéséből, amiről az MTI számolt be. A jelentést csütörtökön mutatták be Budapesten egy szakmai konferencián.

A korábban, 2013-ban végzett kutatás óta jelentősen bővült az önkéntes lehetőségek köre, és az önkéntes tevékenységet sikerült népszerűvé tenni – mondta Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. A magyar felnőttek csaknem fele önkénteskedett már életében – tette hozzá.

A megkérdezettek harmada azt felelte, azért nem önkénteskedik, mert senki nem kérte a segítségét

– mondta Illés Boglárka. Ezért a legnagyobb feladat az, hogy meg tudják szólítani az embereket. Emiatt is hívószava a csütörtöki konferenciának: Több leszel, ha teszel!, ami egyszerre védjegy és mozgalom.

Az eseményen kiosztott gyorsjelentés szerint a teljes népesség 36 százaléka szeretne a jövőben is önkénteskedni.

A most is aktív önkéntesek 57 százaléka nő, átlagéletkoruk 46 év.

A kérdezettek ötöde ajánlott fel tárgybeli vagy pénzbeli adományt az elmúlt egy év során valamilyen közcélra. A jelentésből az is kiderül, hogy az elmúlt évek tendenciája szerint egyre magasabb a fiatalok körében az önkéntesek aránya a többi korcsoporthoz viszonyítva. A válaszadók háromnegyede szerint életében legalább egyszer mindenkinek kellene önkéntes tevékenységet végeznie.

Az Önkéntesség Magyarországon 2018 kutatás a 18 évesnél idősebb magyar lakosság körében kérdőíves módszerrel készült, országos reprezentatív mintán, 2000 ember megkérdezésével 2018 szeptember eleje és október vége között.

A konferencia színhelye eredetileg a múlt héten leégett Ráday utcai kollégium lett volna. A helyettes államtitkár a tanácskozás résztvevőit arra kérte, ha van lehetőségük, segítsék adományaikkal a kollégistákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik