Közélet

Prőhle Gergely: A kormány megérdemli a polgári jelzőt

Hosszú interjút közölt a Magyar Narancs Prőhle Gergellyel, akinek a helyére éppen csütörtökön nevezték ki véglegesen Demeter Szilárd írót. A jobboldalon dúló kultúrharc áldozatának tekinthető volt múzeumigazgató az interjúban is megerősítette, hogy valóban ez a helyes megoldás:

Ez nem áll messze a valóságtól

– válaszolta arra a kérdésre, hogy a kormányoldalra nehezedő szélsőjobboldali nyomás miatt menesztették-e a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről.

Kultúrharc: véglegesítették a PIM éléről eltávolított Prőhle Gergely utódjának kinevezését
Tőkés László püspök volt sajtófőnöke, a Századvég korábbi elemzője, a jobboldali kultúrharc egyik harcosa vezetheti a Petőfi Irodalmi Múzeumot.

Prőhle Gergely szerint még mindig „polgárinak” nevezhető a kormány, bár „a tömegeszközök elterjedése nagyon megváltoztatta a stílust, ami olykor valóban zavarba ejtő”, fogalmaz, majd pontosít, hogy a propagandát sugárzó közmédiára gondol például. Azonban szerinte egy kormányt nem a kommunikációja alapján kell megítélni.

A kulturális élet méregkeverői, vagy inkább szakácsai, sokfelé mozognak

– fogalmazott titokzatoskodva a kirúgott igazgató arra válaszolva, hogy konkrétan kik és hogyan érték el, hogy végül menesszék őt a PIM éléről. Majd elismeri, hogy a Magyar Idők kultúrharcos cikkei indították el a lavinát, amiből aztán politikai ügy lett amiatt, mert karakteres ellenvéleménnyel állt ki.

Elnyomásról szó sincs, az elmúlt évek költségvetési támogatásainak fényében furcsa lenne ezt állítani

– nyilatkozta Prőhle Gergely arra a kérdésre, hogy valóban elnyomják-e a liberálisok a konzervatív művészeket. Olyat viszont tapasztalt, hogy csak úgy lehetett bekerülni egy antológiába, hogy az Orbán Viktor-ellenesség feltétel volt. Szerinte viszont „ezt a helyzetet a harmadik kétharmadra hivatkozva durva politikai eszközökkel megváltoztatni inkább kontraproduktív”.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik