Közélet

A PDSZ szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január 11-én alapított sztrájkbizottságot, erről pedig levélben tájékoztatták Orbán Viktort. A kormánynak a levél január 16-i érkezésétől öt napja lett volna arra, hogy kijelölje, ki tárgyal majd részéről a sztrájkbizottsággal, azonban ez nem történt meg, így a PDSZ elnöke szerint a kormány megsértette a sztrájktörvényt.

Szűcs Tamás az Indexnek elmondta, a szakszervezet többször kezdeményezett sztrájkot, azonban a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy a kormány ne tett volna eleget annak a törvényi kötelezettségének, hogy a sztrájkbizottságba tárgyalófelet delegál.

A PDSZ elnöke megjegyezte, szerintük megakadt az országos sztrájk szervezése, ezért ők a saját dolgukat teszik, megkezdték a sztrájkhajlandóság felmérését a tagjaik között, ha pedig a tagság nagyobb része a sztrájk mellett áll, akkor megszervezik majd.

Szűcs Tamás közölte, hogy a PDSZ háromezer fizetős taggal rendelkezik, de azt tapasztalták korábban, hogy ennél jóval többen sztrájkolnának.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik