Közélet

Patikafrász? Semmi szükség a vészcsengőre

Történelmi távlatokba helyezve teljesen indokolt a gyógyszertári optimizmus.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta az ECHO TV reggeli műsorában, hogy történelmi távlatokban a gyógyszerellátás vonatkozásában a mostaninál jobb helyzet nem volt soha. Hankó Zoltán lapunk cikkére úgy reagált: a számok precízek. Szerinte azt  ugyanakkor látni kell, hogy azoknak a településeknek a többsége, ahol nincs patika, ezer fő alattiak, ellátásukat a környező nagyobb települések gyógyszertárai megoldhatják.

A patika nyitvatartása: heti 6 óra
Patika van elég, patikus a kevés, az egészségügyi ellátás az orvoshiányon fog megreccsenni – ez a zanzája gyógyszertártúránknak. Cikksorozatunkban a magyarországi patikahelyzetet dolgozzuk fel, most Nógrád megyében riportoztunk.

A jogszabály szerint minden nagyobb (4000-4500 fős) településen kötelezően ki kell írni pályázatot gyógyszertárra – mondta az elnök. Ő nem tud olyan, ekkora településről, ahol ne lenne patika.

Az aprófalvas területeken viszonylag nehéz a gyógyszerellátás, de ezt a komplex vidékfejlesztési program részeként lehet csak megoldani. A fiókgyógyszertárak általában szűkített nyitvatartással dolgoznak, a kézi gyógyszertárakat a háziorvosok működtetik és van lehetőség mozgó gyógyszertár indítására is.

Térképen az összes magyarországi gyógyszertár
Adatbázisunkban minden, amit a magyarországi patikaellátottságról tudni lehet.

Évente több mint egymilliárd forint vissza nem terítendő támogatást ad az állam a kistelepüléseken lévő gyógyszertáraknak, de a kamara az összeg további emelését javasolta a szaktárcának.

Bár még mindig kevés a gyógyszerész, de a korábbiakhoz képest javul a helyzet, 2006-2010 között 450 olyan új gyógyszertár került a rendszerbe, amely egy része már megszűnt, mert nem volt szakember. Egyik napról a másikra nem feloldható a feszültség a rendszerben, de a felsőoktatásért, illetve az egészségügyért felelős államtitkársággal kötött megállapodások segíthetik a feszítő helyzet oldását.

Kiemelt kép:  Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik