Közélet

Új csúcs: 15700 kilométert repülnek leszállás nélkül a leghosszabb járat pilótái

Közbenső leszállás nélküli járatot indítana Párizs és Papeete között az Air Tahiti Nui. Ezzel a francia polinéziai légitársaságé lenne a világ leghosszabb járata, megfosztva a címtől a Singapore Airlines New York-i útvonalát – írja  az airportal.hu.

Jelenleg Los Angeles-ben állnak meg a tahiti légitársaság repülőgépei tankolni, így 22-22 és fél óra az út Tahiti és Franciaország között. A közbenső leszállás nélküli, a Great Circle Mapper szerint több mint 15700 kilométeres járat ennél nyilván kevesebb időt jelentene.

Vélhetően nem csak távolság, hanem a repült idő tekintetében is átvennék a vezetést a szingapúri cégtől.

A Singapore tavaly ősszel az ultra nagy hatótávú A350-900ULR-ekkel újraindított New York-i járata mintegy 15300 kilométert tesz meg 18 és fél óra alatt, a Qantas tavaly tavasz óta közlekedő Perth-London járata pedig 14500-at 17 óra alatt.

A harmadik helyre csúszó ausztrál cég azt tervezi, hogy még ennél is hosszabb útvonalat nyit, ha sikerül a Boeing vagy az Airbus valamelyik gyártmányát erre alkalmassá tenni, akkor várhatóan 2022-től a 17000 kilométeres és több mint 20 órás Sydney-London úttal ők hódítanák el a maratoni címet.

Kiemelt kép: Daniel SLIM / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik