Közélet

Matolcsy díszdoktor lesz, unortodox módon

Az orosz elnök után a jegybank elnöke is a Debreceni Egyetemtől kapja az elismerést.

A Népszava úgy tudja, csütörtök délután a Debreceni Egyetem szenátusa úgy döntött, Matolcsy György a díszdoktoruk lehet. A „doctor honoris causa” címre az intézmény Gazdaságtudományi Kara terjesztette fel a jegybank vezetőjét.

A laudáció szerint az általa képviselt unortodox gazdaságpolitika tette lehetővé a növekedési fordulatot. Hangsúlyozták, Matolcsy tiszteletbeli doktori címe hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyetem „komoly támogatóra, kiterjedt kapcsolatrendszerre és erős szakmai háttérre” találjon.

A díszdoktori cím odaítélését általában megelőzi a doktori és habilitációs tanács ülése, amely komoly szakmai vita után dönt. Most ez elmaradt, a tanács tagjainak egy szavazólapot küldtek.

A doktori és habilitációs tanács 20 tagjából 8-an  szavaztak az MNB elnöke mellett.  

A Népszava forrása szerint kilencen vissza se küldték a lapot, vagyis az MNB-elnök esetében csak a szavazók többsége mondott igent a javaslatra, a tanács többsége nem támogatta azt. A szenátus mégis pozitívan bírálta el az előterjesztést.

Formailag rendben volt a felterjesztés, bár garantáltan nem elegáns, és főleg a nagy rohanás oka ismeretlen

– mondta a lapnak egyik vezető oktató. A Népszava felidézi, hogy a díszdoktori címet korábban megkapta a Debreceni Egyetemtől Mocsai Lajos és Vlagyimir Putyin is.

Kiemelt kép: Pál Anna Viktória/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik