Közélet

„Európa a szemünk előtt esik darabjaira”

A kontinens a legnagyobb kihívással néz szembe az 1930-as évek óta. Arra buzdítunk minden európai patriótát, hogy álljon ellen a nacionalista támadásnak

– így kezdődik az a Bernard-Henri Lévy francia filozófus által írt kiáltvány, amely egyszerre jelent meg több neves európai lapban péntek délután. A kiáltványt aláírói között megtaláljuk Szvetlana Alekszijevics, Herta Müller, Orhan Pamuk és Elfriede Jelinek Nobel-díjas írókat, Milan Kunderát és Mario Vargas Llosát, Ljudmila Ulickaját, Salman Rushdiet, egy sor történészt, filozófust, magyar részről pedig Konrád Györgyöt és Heller Ágnest.

A kiáltvány szerint Európa eszménye veszélyben van, a liberális demokráciát szélsőséges politikusok fenyegetik. „Bosszúszomjtól részeg hamis próféták” akarják szétrombolni a kontinens egységét nacionalista eszmék mögé bújva, írják.

Európa, mint gondolat a szemünk előtt esik darabjaira

– állítják vészjóslóan az értelmiségiek, kitérve a Brexitre, és arra, hogy az USA már nem tűnik megbízható szövetségesnek. Ezt pedig kihasználja Oroszország, és egyre látványosabban terjeszti ki a hatalmát a Kreml Európára.

Azt írják, hogy ha nem mutatkozik valamiféle ellenállás a nacionalista populistákkal szemben, akkor a májusi európai parlamenti választás „a valaha volt leggyászosabb választás lesz”. Ezt pedig „katasztrófák fogják követni, a növekvő idegengyűlöletből és antiszemitizmusból kiindulva.

Háromnegyed évszázaddal a fasizmus legyőzése után, és harminc évvel a berlini fal leomlása után újra civilizációs harcot kell vívni

– állítják a kiáltvány aláírói, akik szerint az igazi európai patriótáknak meg kell állítaniuk „az európai gondolat sírásóit”.

Kiemelt kép. MTI/EPA/Andy Rain

Ajánlott videó

Olvasói sztorik