Közélet

Négy hónap börtönre ítélték a dán titkosszolgálat volt vezetőjét

Négy hónap börtönbüntetésre és 400 ezer dán korona (több mint 17 millió forint) pénzbírságra ítélte a bíróság a dán titkosszolgálat (PET) egykori vezetőjét, Jakob Scharfot, mert egy könyvben bizalmas információkat közölt a szervezetről.

A könyvet, amely a Hét év a PET-tel címet viseli, Morten Skjoldager újságíró írta, és Scharffal készített interjúkat tartalmaz. Az ügyészség és a PET véleménye szerint Scharf  bizalmas  információkat szivárogtatott ki a szervezetnek más titkosszolgálatokkal való együttműködéséről, illetve bizalmas dolgokat fedett fel az akciókkal kapcsolatban is.

Az ítélet szerint a pénzbírságot a jogdíjakból kell kifizetni.

Scharf 2007 és 2013 között vezette a PET-et, ezalatt a szervezet több terroristatámadást akadályozott meg. A támadásokat nagyrészt az egyik legnagyobb dán napilap, a Jylland-Posten című újság 2005-ben közölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák miatt akarták végrehajtani.

A PET a könyv 2016-ra tervezett megjelenése előtt bírósági határozat segítségével tiltotta meg a kiadást, azonban a Politiken című napilap – a sajtószabadságra hivatkozva – mellékletben közölte a kéziratot.

Kiemelt kép: ERIK REFNER / SCANPIX DENMARK / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik