Közélet

Átmenetileg újraindul az amerikai kormányzat

Donald Trump sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megállapodott a kongresszus vezetőivel arról, hogy a 2018. december 22-e tartó részleges kormányzati leállást megszakítják, és február 15-éig finanszírozzák az amerikai kormányzat működését.

Az amerikai törvényhozók tavaly december óta nem tudtak megegyezni a kormányzat működését biztosító költségvetésben, így rekord hosszú időre leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése.

A nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldték, a létfontosságú intézmények alkalmazottai azonban továbbra is dolgoznak, és munkahelytől függően lesz, aki fizetésért teszi, lesz azonban, aki nem kap javadalmazást.

A törvényhozók megállapodtak ugyan abban, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést, de ebben az összegben nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei.

Az amerikai elnök válaszul bejelentette, csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit. Trump ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól.

A pénzt a falra továbbra sem kapta meg Trump a kongresszustól.

Így ha február 15-éig nincs megállapodás a költségvetésről, akkor újra leállás jöhet.

Kiemelt kép: Alex Edelman / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik