Közélet

Az Amnesty arra kéri a magyar kormányt, hogy az üldözött kínai keresztényeknek is segítsen

Ha már egyszer jó kapcsolatot ápolnak a kínai vezetéssel, és szívükön viselik az üldözött keresztények sorsát.

Levélben fordult az Amnesty International az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárhoz, azt kérve a magyar kormánytól, hogy segítsen egy kínai keresztény közösségnek, amelynek tagjait a vallásuk gyakorlása miatt zaklatják és bebörtönzik – közölte a szervezet.

Azt írják: decemberben a rendőrség Csengtu városában, az Early Rain Covenant egyházhoz tartozó ingatlanokban tartott razziát, melynek során az egyház mintegy száz tagját vitték el és kérdezték ki. Többségüket ugyan elengedték, de máig szigorú megfigyelés alatt tartják őket, néhány hívő pedig azt mondta: azt kérték tőlük, hogy írjanak alá egy dokumentumot, amiben vállalják, hogy nem vesznek többé részt az egyházi összejöveteleken. Három hívő holléte máig ismeretlen.

Egy nappal később letartóztatták az egyház egyik ismert tagját, aki azóta sem a családjával, sem ügyvédjével nem léphetett kapcsolatba – félő, hogy kínzásnak és bántalmazásnak van kitéve a börtönben. Az egyház egyik vezetőjét és feleségét szintén fogva tartják „államrend megdöntésére irányuló felbujtás” vádjával, amit gyakran hoznak fel kormánykritikus értelmiségiek és aktivisták ellen Kínában.

A 2005-ben alapított Early Rain Covenant Kína egyik legnagyobb és legismertebb keresztény egyháza, de tagjai és vezetői nem akarnak regisztrálni az egyházügyekért felelős állami szervnél, vagy az államilag elismert egyházszövetségnél. A tagok gyakran egymás otthonaikban jönnek össze istentiszteletekre. Az ilyen „otthoni egyházak” erőszakos hatósági fellépésekről számolnak be az egyházügyi jogszabály tavaly februári módosítása óta, a hatóságok eltávolítják a kereszteket és keresztény feliratokat az egyházi épületekről, elkobozzák vagy megrongálják az egyházi tulajdonban lévő vagyontárgyakat, bezárásra ítélnek templomokat, eljárás alá vonják az egyházi tagokat és vezetőket.

Az Amnesty szerint az Early Rain Covenant Egyház tagjait azért üldözik és tartják fogva jogellenesen a kínai hatóságok, mert kiállnak a vallásszabadság mellett, és nem hajlandók alávetni magukat a keresztény egyházakat sújtó állami kényszerintézkedéseknek. Az államtitkárt és a magyar kormányt arra kérik, hogy a Kínai Népköztársaság vezetésével ápolt jó kapcsolataikat kihasználva, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy a bebörtönzött keresztény hívőket mielőbb szabadon engedjék, és a továbbiakban ne korlátozzák őket lelkiismereti és vallásszabadságuk gyakorlásában. (Illusztráció: Europress – THOMAS COEX / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik