Közélet

T. Ház: „Ki oda se ballagott, még jutalmat is…”

Sokan másfélszeres pénzért sem járnak be a bizottsági ülésekre. Jutalmat nem kapnak, arányosan csökken a tiszteletdíjuk, de csak egyszer.

Az Azonnali összesítette, kik hiányoztak legtöbbet a parlamenti bizottságok üléseiről az őszi ciklusban azok közül, akik ezért plusz pénzt is kapnak, mert a testület elnökei, alelnökei. Mivel gyakran cserélődnek a politikusok, ezért azoknak a jelenlétét vizsgálták, akik legalább fél évet eltöltöttek már egy-egy bizottságban.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint az elnökök a képviselői tiszteletdíj 1,7-szeresére, az alelnökök 1,5-szörösére jogosultak. 

Az egyik legnagyobb bizottsági hiányzó Seszták Miklós (KDNP). A gazdasági bizottság alelnöke június óta a testület 17 ülése közül  3-on jelen. Tilki Attila (Fidesz) a költségvetési bizottság 15 ülésének harmadán vett részt, alelnökként.

Vitányi István (Fidesz) az igazságügyi, illetve Hoppál Péter a kulturális bizottság éppen az ülések felén vett részt decemberig a határozatképességről szóló dokumentumok szerint. (A volt államtitkár kis késéssel, de akkor is elment az ülések nagy részére, amikor helyettesítését kérte.) Selmeczi Gabriella (Fidesz) a népjóléti bizottság 11 ülése közül, alelnökeként hatszor hiányzott.

Az ellenzéki politikusok közül a portál kiemeli Mesterházy Attilát (MSZP), aki a külügyi bizottság 14 üléséből négyre ment el, illetve Oláh Lajost (DK), aki az európai ügyek bizottságában hatszor jelent meg személyesen a tizenhatból.

Az Azonnali megkereste az összes érintett pártot, de csak az MSZP válaszolt. Mint írták, Mesterházy Attila nemcsak a külügyi bizottság alelnöke, hanem a NATO Parlamenti Közgyűlésének szocialista frakcióvezetője, a Szocialista Internacionálé alelnöke, így nem volt igazolatlan hiányzása. Közfeladatainak tett eleget, az MSZP pedig a munkájával teljesen elégedett.

Ha egy bizottsági tag hiányzik ülésszakonként a bizottsági ülések több mint a feléről, vagy legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt, arányosan csökken a tiszteletdíja, de csak egyszer. Az ülésen részt nem vevő képviselőnek az számít, aki a bizottsági ülés – teljes vagy részbeni tartamára – eseti képviseleti megbízást adott.

Az Azonnali kereste a parlament sajtóirodáját, hogy megtudja, a gyakorlatban mennyi pénzt jelent a tiszteletdíj arányos csökkentése, hogyan kell igazolnia a képviselőknek a távollétet, de a cikk megjelenéséig mág nem kaptakta választ.

Kiemelt fotó: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik