Közélet

A szegedi egyetem rektora megfeddte oktatókat: tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól

Kisebb felfordulás kerekedett a szegedi egyetem rektorhelyettesének a Délmagyarország tudósításában megjelent furcsa, vitatható kijelentései miatt. Múlt héten a Délmagyarország arról írt, hogy egy rendezvényen Zakar Péter bírálta a szegedi városvezetést (az MSZP-s Botka László a polgármester, és az önkormányzati képviselők többsége is szocialista), mondván, nincs meg az egység az állammal, kormánnyal, az önkormányzat semmibe veszi a szegedi egyetemet, új városvezetésre van szükség. Erre az egyetem néhány tucat munkatársa nyílt levélben tiltakozott a rektorhelyettesnek tulajdonított kijelentések miatt.

A múlt héten a rektor nem nyilvánított véleményt, de ma egy közleményt adott ki – olvasható a szeged.hu cikkében. Rovó László világossá teszi, hogy az egyetem nem tervez vizsgálatot Zakar ügyében, sőt, Zakar „ügyében”.

Azt írja a rektor, hogy a rektorhelyettes szavait, szándékosan félreértelmezték és félremagyarázták, azok így váltak alaptalan politikai vádaskodássá.  Zakar semmi olyat nem állított, ami miatt indokolt lenne nyilvánosság előtti meghurcolása.

És rendre inti az egyetem munkatársait.

Az egyetem több, mint 1800 oktatójából és kutatójából 67-en írták alá a petíciót, akik figyelmét ezúton is felhívom arra, hogy tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól és az Egyetemet érintő belső ügyekben közvetlenül hozzám forduljanak, ne a sajtón keresztül üzengessenek.

A teljes rektori levél itt olvasható.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik