Közélet

Szijjártó szerint nem csak Oroszországból jönnek álhírek

Unión belüli médiumok próbálnak hazug képet festeni Magyarországról, magyarázta a külügyminiszter.

„Hamis hírekkel, vagy a valóságosnál negatívabb hírek terjesztésével komoly károkat lehet okozni egy-egy országnak” – mondta Szijjártó Péter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagállamok külügyminiszterei megbeszélésének szünetében az MTI tudósítása szerint.

A tanácskozás egyik központi témája ugyanis az álhírek elleni európai fellépés volt, amiről Szijjártó elmondta: az EU olyan új mechanizmust kíván életbe léptetni, ami a „főként orosz eredetűnek mondott” hamis híreket szűrné ki, és megvédené az uniót attól, hogy kívülről bárki ilyen módon beavatkozzon.

A magyar külügyminiszter szerint hazánknak „van tapasztalata abban, hogy kívülről hamis hírekkel próbálnak beavatkozni belügyeibe, ahogy arról is, hogy az unión belül működő médiumok, vagy intézmények próbálnak ilyen módon nehézségeket okozni és hazug képet festeni Magyarországról”.  Szerinte ilyen „a terrorizmus miatt elítélt Ahmed H. ügye, amelyben tagállamok és civil szervezetek is felszólaltak, az Európai Parlament pedig egyik jelentésében magyarázta, miszerint az elkövető tettét a hangulat lehűtésének szándékával tette”.

Ahmed H. egyébként múlt csütörtökön a bíróságon úgy nyilatkozott: szervezett propagandát folytattak vele szemben, közellenségnek állították be, aki megtestesíti a migráció problémáit. (Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik