Közélet

Hadházyék egyelőre maradnak az MTVA-nál

Továbbra is ottmarad a közmédiánál Szél Bernadett és Hadházy Ákos – mondták el kedd délelőtti sajtótájékoztatójukon. A két politikus célja az, hogy Papp Dániel távozzon az MTVA éléről és konszenzusos alapon egyezzenek meg a parlamenti pártok egy új vezérigazgató személyéről.

Azt is követelik, hogy törvényileg tiltsák be a fizetett kormánypropagandát, illetve, hogy Papp Dániel érdemben álljon szóba velük, hallgassa meg őket és válaszoljon tíz kérdésükre.

Szél Bernadett az ATV tudósítása alapján azt mondta: nem hajlandók beletörődni abba, hogy a kormány elégeti az adófizetők pénzét. Mint mondta, ha kidobják őket, akkor visszamennek más helyen és ki fognak tartani mindenkiért, akiknek a pénze benne van a közmédiában.

A sajtótájékoztatón megjelent a momentumos Donáth Anna, aki mindenkit arra biztatott, hogy írják alá a Hadházy Ákos által elindított petíciót az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról.

Ezt követően a képviselők újra megpróbáltak bemenni az MTVA főépületébe, de nem sikerült. Hadházy ekkor felhívta a rendőrséget, hogy segítséget kérjen, de a Mérce szerint a rendőrségtől azt a választ kapta, hogy a zárt ajtók önmagukban nem szolgáltatnak elég indokot arra, hogy a rendőrség kiszálljon.

A témához kapcsolódóan a Helsinki Bizottság kedden kiadott egy állásfoglalást, amelyben azt írták, nem értenek egyet Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal abban, hogy az ellenzéki képviselők tévészékházból történő internetes közvetítései miatt a visszaélés személyes adattal bűncselekmény merülhet fel.

A Helsinki Bizottság azt írta:

a közmédia épületében intézkedő fegyveres biztonsági őr az őt ábrázoló képmás készítése és közlése szempontjából jogilag azonos helyzetben van a rendőrrel, mivel mindketten törvényben szabályozott közfeladatot látnak el, valamint egyes intézkedési jogosítványaik is azonosak. Ahogy az ellenőrzési és tájékoztatási feladatát is ellátó országgyűlési képviselő is jogilag hasonló funkciót tölt be a sajtóhoz, hiszen a képviselő is a közhatalmat ellenőrzi és a nyilvánosságot tájékoztatja. (…) Ezért nem lehet szerintünk kétséges, hogy az országgyűlési képviselők felvehetik és közvetíthetik azt, amit egy közintézmény falai között a közfeladatot ellátó őrök tesznek.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik