Közélet

Átlátszó: állami cégektől is van jövedelme a Fidesz kommunikációs igazgatójának

Hidvéghi Balázsnak több százezer forintért találtak igazgatósági és felügyelőbizottsági pozíciókat.

Két gazdasági társaságon keresztül havonta 600 ezer forint jövedelem-kiegészítést biztosít az állam a Fidesz kommunikációs igazgatójának – írja az Átlátszó. Hidvéghi Balázs az MFB-csoporthoz tartozó cégeknél igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tag.

A portál megjegyzi: a pártkáderek közpénzes pozíciójába helyezését nem a Fidesz találta fel, a szoclib kormányok idején még a privatizációpárti SZDSZ is belobbizta fontos embereit egy-egy állami vállalat túlduzzasztott igazgatóságába vagy felügyelőbizottságába. Orbán Viktor pártja ellenzékből még támadta ezt a gyakorlatot.

Az egyébként bölcsész végzettségű Hidvéghit azután, hogy 2016 őszén elnyerte a kommunikációs igazgatói posztot, szinte azonnal igazgatósági taggá avatták havi 400 ezer forintért a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt-nél, és az MMBF Földgáztároló Zrt-nél is kapott egy felügyelőbizottsági pozíciót havonta 200 ezer forintért.

Hozzáteszik, hogy az MFB régóta aktív a káder-mellékfoglalkoztatottságban: 2014 óta igazgatósági tag a fejlesztési bankban két korábbi fideszes országgyűlési képviselő, Bohács Zsolt és Varga István, akiből nemrég a kormánypárti médiaholding egyik vezéralakja lett. (Fotó: MTI / Kallos Bea)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik