Közélet

Az Orbán-rendszer előbb véget ér, mint gondolják

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2019. 01. 11. 11:47

Csaba László biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

A professzor az Élet és Irodalomnak (Kardos Ernőnek) azt mondja, Magyarország még sokkal jobban is teljesíthetne, ha „migránsozás” helyett a kormány az európai pénzpiac hazai hálózatának kiépítésén dolgozna. Csaba László nem a hatalomnak üzentnagypapaként ajánlotta legújabb könyvét a Törpéknek, a következő nemzedéknek, saját unokáinak.

Az ő bőrükre megy az a sok kihagyott lehetőség, a képtelen politikai játék, a sok irracionális gazdasági fordulat, amelyet a rendszerváltás óta hatalomra került politikai elit elkövetett az ország ellen.

Az Orbán-kormánynak (rövid ideig szakértőként) maga mondta el, mit tart fontosnak, ma már inkább a következő generációnak segít felismerni a hibákat.

Hosszan sorolja a nemzetközi példákat, hogy egyes rendszerváltó és posztszovjet országok miért tudtak felzárkózni a Nyugathoz, mások – így Magyarország – miért képtelenek erre. Intő példának tartja Ukrajnát, ahol a politika alapkérdésekben sem tudott kiegyezni és  kimaradt az európai fejlődési folyamatból.

Magyarország sem tudott élni az EU-tagság adta lehetőséggel, mert nem becsüljük a tudást, a teljesítményt, a legtöbb döntés rövid távú érdekek mentén születik. A korrupcióval is az a fő baj, hogy teljesítményellenes. A világban a gazdagodáshoz teljesítmény kell, nálunk nem.

Az uniós pénzek azért nem hasznosulnak, mert napi politikai haszon reményében költik el.

Szerinte a lemaradást már mindenki érzi az élet összes területén. Vannak ugyan magyar sikerek, de

a mai gazdaságban nincs benne a fejlett európai országokhoz történő gyors felzárkózás esélye. Nyilván nem véletlenül jár a nemzet bankára, Matolcsy György is Bécsbe bevásárolni.

Ha már Bécs, akkor a CEU professzoraként úgy véli, az egyetem távozása konzerválja az ország lemaradását, hiszen néhány kedvező gazdasági adat ellenére nem tartunk ott, ahol tarthatnánk, a kigyezéshez hasonló fejlődés nincs a rendszerváltozás óta.

Az egyetemen ezért buktatnak

A kormányzati sikerpropaganda rövid távú sikereket próbál hosszú távú tervekbe előrevetíteni. Ez olyan súlyos hiba, amiért az egyetemen buktatnak.

Csaba László egészen biztosra veszi, hogy az ország fejlődését direkt lassítja a hatalom.

Bár a populizmus terjedése valóban veszély, de nem jön populista korszak, mert a parancsuralomra épülő vezérdemokráciák nem sikeresek. Hiába rokonszenvezik Orbán Viktor velük,

Brazília is a szétesés felé tántorog, de veszélyben van Törökország is, a puccs után a líra elég sokat vesztett az értékéből. (…) Az események félreértelmezésének tartom a tekintélyelvű vezetés hatékonyságát.

Szerinte a negyedik ipari forradalom előtt a tudásalapú társadalmak kora jön, de természetesen nem Mészáros Lőrincre gondol, aki politikai kapcsolatait fordítja le gazdasági eredményre. Nincs még egy ország, ahol a Mészáros-birodalom szárnyalását meg lehetne ismételni, Kínában is nagy szerepe van a politikai

járadék lefölözésének, de ott ahhoz kell valami különös teljesítmény is. Mészáros Lőrinc története óvakodással kell hogy eltöltsön mindenkit, mert nem tudhatjuk – ő sem –, meddig mehet ez így.

Ha Magyarország nem lesz része az euróövezetnek, kimarad a bank- és tőkepiaci unióból, akkor egy pénzügyi válság – ami biztos lesz – esetén nem óvja meg az intézményi védőháló. Ezt a cirkuszi halálugráshoz hasonlítja.

 Ilyen rizikót egy ország vezetése nem vállalhat. Lehet azt mondani, hogy hazafias cselekedet a szuverenitás megőrzése, csak épp nem bölcs.

Az interjúban Csaba László elárul kulisszatitkokat is arról, miért választotta 2012 nyarán (túl a válságon) Orbán Viktor a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitikát, kik intették óvatosságra és szorultak vele együtt partvonalra.

Történelmi példák alapján a kormánypárti médiaholdingot inkább mulatságosnak tartja.

Az internet korában médiaholdinggal nem lehet az agyakat tartósan átmosni.

Szerinte a mostani utcai elégedetlenség annak a jele, hogy már van a társadalomban akkora düh, amit nem fog vissza a félelem. Még tovább akkor éleződik a helyzet, ha a kormány megszorításokra kényszerül,

mert már nem képes irracionális mértékű, 13 százalékos béremelésre, legfeljebb 4 százalékra, s ugyanennyi lesz az infláció is.

Nem tudja, mikor lesz társadalmi robbanás, de biztos abban, hogy lesz és abban bízik, hogy a rendszer rendezetten, választáson vagy belső puccsal bukik, nem vérontással.

Már ma is érzékelhető egy Fideszen belüli széthúzás, kívülről még úgy látszik, hogy a nagyember, Orbán Viktor uralja a helyzetet, de a jelek szerint van már belső elégedetlenség.

Erre utal Lázár visszavonulása és bár még nem világos, ki lesz a Brutus, de Szijjártó, Rogán, Navracsics is veszélyes Orbánra, már hatalmon belül is érzik, ez így tovább nem megy sokáig. Szerinte az Orbán-rendszer sokkal előbb véget ér, mint azt a legtöbb elemző gondolja.

Csak az a kérdés, hogy utána mi lesz.

Kiemelt fotó: 24.hu / Bielik István

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.