Közélet

Megakadályozná az MLSZ, hogy kiderüljön, hova mentek a TAO-pénzek

400 ezer forintot és titoktartást kérnek a Transparency Internationaltől, hogy átadják az adatokat.

Hiába nyert pert a Transparency International a Kúrián is a sportszövetségek ellen, a Magyar Labdarúgó Szövetség ennek ellenére sem hajlandó kiadni az általa kezelt TAO-adatokat – írja az Átlátszó.

Az oknyomozó portál emlékeztet, hogy az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a TAO-rendszert, aminek lényege, hogy a cégek a társasági adójuk egy részét nem az államkasszába fizetik, hanem egy általuk kiválasztott látványcsapatsport-egyesületnek vagy kulturális egyesületnek adhatják. Ennek a pénznek a legnagyobb része, több százmilliárd forint az MLSZ-en keresztül különböző focicsapatokhoz került, közülük is a felcsúti Puskás Akadémia kapta a legtöbbet.

A Transparency International korrupcióellenes szervezet közadat-igénylésben kérte ki a sportszövetségektől az általuk kiállított támogatási igazolásokat, azok viszont adótitokra és személyes adatok védelmére hivatkozva tagadták meg a választ. A Transparency perelt, a per a Kúriáig jutott, amely tavaly májusban kötelezte az adatok kiadására a sportszövetségeket.

Csakhogy a legtöbb TAO-pénzt kezelő MLSZ december elején arról tájékoztatta a Transparencyt, hogy a 40 ezer oldalnyi támogatási igazolás kiadása anyagköltséggel és munkaerőigénnyel jár, ezért oldalanként tíz forint költségtérítést, összesen 400 ezer forintot kérnek. Emellett azt is akarják, hogy a Transparency írjon alá titoktartási nyilatkozatot, mert a támogatási igazolásokon személyes és védett adatok vannak.

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós cinikusnak tartja, hogy a Kúria döntése után az MLSZ pénzt kér, és különösen annak fényében visszásnak tartja a kicsinyességet, hogy a labdarúgásba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO támogatás érkezett. A titoktartási nyilatkozattal kapcsolatban Ligeti azt mondta: nem védett, hanem a Kúria döntése szerint közérdekű adat, hogy melyik cég mennyi pénzt és melyik sportszervezet javára adományozott. (Illusztráció: MTI / Ilyés Tibor)

Reagált az MLSZ

Az MLSZ 2010 óta minden jogszabályi kötelezettségen alapuló adatot nyilvánosságra hoz a honlapján, mind a TAO-programmal, mind egyéb tevékenységével kapcsolatosan. A szövetség ezen túlmenően, a kötelező nyilvánosságra hozatalt meghaladó megkeresésekre is minden esetben a jogszabályokban előírt feltételek mellett teljesítette a kéréseket, írja a szövetség a honlapján.

 

Az MLSZ minden jogszabályt betart a támogatási összegek jóváhagyásával kapcsolatban és szigorúan ellenőrzi a labdarúgásba kerülő TAO-pénzek felhasználását és szabályosságát. Továbbra is azok kaphatnak támogatást, akik szabályosan elszámolnak a kiutalt összegekkel. A nemzetközi és hazai támogatási rendszerekkel összevetve a labdarúgás TAO-jában igen alacsony a szabálytalanságok száma és mértéke. Ezt a tényt igazolja, hogy az MLSZ-t egyetlen bírósági határozat sem marasztalta el ezen a területen.

 

Ezzel párhuzamosan a szövetség 2011., a TAO-rendszer indulása óta nagy energiákat fordít arra, hogy a jogszabályi előírásokban meghatározott közérdekű adatokat hivatalos honlapján, mindenki számára elérhetővé tegye és naprakész módon nyilvánosságra hozza. Ez a pályázatok magas számára való tekintettel komoly erőforrást, gondosságot igényel az MLSZ-től.

 

Ezen felül is előfordulnak megkeresések, amikor polgári peres ügyben, vagy újságírói érdeklődésre további adatokat igényelnek az MLSZ-től. Ezekben az esetekben a szövetség minden esetben kiadja az igényelt közérdekű adatot, és ennek közérdekű tartalma minden korlátozás nélkül nyilvánosságra hozható. Azonban az elmúlt időszakban előfordult, hogy egy-egy orgánum az adatok közlése során nem tartotta be a rá is vonatkozó jogszabályokat, és például személyiségi jogokat sértett a dokumentumok megjelentetése kapcsán. E felelőtlen viselkedés miatt kénytelen az adatgazda nyilatkozatban felhívni a jövőbeni közzétevő figyelmét a vonatkozó jogszabályi megfelelésre, azaz arra, hogy ne hozzon napvilágra jogszabályban tiltott személyes adatokat.

 

Az is természetes, és egyben a jogszabályi előírásoknak megfelelő gyakorlat, hogy az egyidejűleg több igénylő számára, jelentős emberi munkaráfordítást és anyagot igénylő teljesítés, nem ritkán több száz vagy sokezer oldalas dokumentum együttes kiadása kapcsán az MLSZ, az adatok kikereséséért, feldolgozásáért és átadásáért az indokolt/méltányos költséget (jelenleg oldalanként 10 forint díjat) számol fel.

 

Aki az MLSZ adatszolgáltatási gyakorlatáról a fentiektől eltérő tájékoztatást ad, az tényszerűen valótlanságot állít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik