Közélet

Gallup-felmérés: konfliktusos évre számítanak a magyarok

Nálunk csak a franciák pesszimistábbak a politikai jövőt illetően.

Rendkívül pesszimisták a magyarok a politikai jövővel kapcsolatban – írja a Mérce a Gallup nemzetközi felmérése nyomán.

A közvéleménykutató intézet az EU országaiban, valamint Észak- és Dél-Amerika, Afrika és Ázsia kiválasztott országaiban készített reprezentatív év végi kutatást. A 40 éve minden évben, ötven országban elvégzett felmérésben két kérdést tettek fel: „Jobb év lesz-e 2019, mint 2018?”, illetve „2019 ön szerint békés vagy problémás év lesz a világpolitikában?”

A magyarok mintegy 68 százaléka gondolja, hogy vészterhes, konfliktusokkal teli év elé nézünk. Csak a sárgamellényes tüntetések kellős közepén lévő Franciaországban gondolják ezt többen, ott 70 százalék ez az arány.

Michael Nitsche, a Gallup bécsi irodájának ügyvezető alelnöke elmondta: bár a kérdés egészen általános jelleggel szerepel náluk, azt a válaszadók általában közvetlen politikai környezetükre, a saját országukra vonatkoztatják. Szerinte akkor, amikor a kérdés által mutatott elégedetlenség ilyen mértékű, akkor szokásosan sokkal nagyobb az adott népesség hajlandósága a politikai tettekre is. Ebből azt a tanulságot vonja le, hogy a politikai stabilitás korszaka véget érhet Magyarországon 2019-ben.

Arra a kérdésre, hogy 2019 szerinte jobb év lesz-e, mint az előző, a magyarok 28 százalék válaszolt igennel, 31 százalék viszont rosszabbra számít. 30 százalék nem vár változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik