Közélet

A CEU mellett is kiálltak a szakszervezeti tüntetők

December 8-án tartották az első nagyobb megmozdulást a rabszolgatörvény ellen, amelyet a szakszervezetek szerveztek. Az MTA Politikatudományi Intézete a tüntetésen kérdőíves felmérést készített, hogy releváns adatokat kapjanak a tüntetők szociológiai hátteréről, motivációiról, részvételi tapasztalatairól.

A válaszadók 55 százaléka budapesti volt, a 45 százaléka viszont más településről érkezett a demonstrációra, és annak ellenére, hogy a tüntetés szakszervezeti jellegű volt, a résztvevők 56 százaléka rendelkezett legalább főiskolai oklevéllel.

A tüntetők, azon kívül, hogy részt vesznek a választásokon, leginkább petíciók aláírásával és tüntetéssel fejezik ki politikai véleményüket, illetve szívesen adományoznak pénzt és veszik fel a kapcsolatot az önkormányzati vagy parlamenti képviselőjükkel.

Az is kiderült, hogy a tiltakozók az elmúlt időszakban nagyobb tömeget megmozgató tüntetéseken is részt vettek, mint a CEU melletti kiállások vagy a Tanítanék demonstrációi.

A résztvevők politikailag aktív, elkötelezett célcsoportot alkotnak.

A válaszadók szinte egyöntetűen azt válaszolták, hogy mind a Munka Törvénykönyve módosításának visszavonását, mind a különböző társadalmi csoportok közötti szolidaritását fontosnak tartják, abban viszont már nem olyan biztosak, hogy a tüntetések alkalmasak e célok elérésére.

Módszertan

A tüntetésen a vonulás alatt minden negyedik sorban kívülről a negyedik résztvevőt jelölték ki a kérdezőknek. A kérdezőbiztosok 118 résztvevőt kértek fel a kutatásban való részvételre, akik közül 102-en voltak hajlandóak a kérdőív megválaszolására, és 100-an annak szinte teljes körű megválaszolására.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik