Közélet

Palkovics: Akinek nem felelnek meg a körülmények, elmegy máshova dolgozni

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere a Világgazdaságnak adott interjújában beszélt a túlóratörvényről is. Meglátása szerint a túlmunka-szabályozás módosítását a gazdasági szereplők kérték.

Határozottak vagyunk a tekintetben, hogy ez a jó irány, és azt gondolom, hogy a több túlóra lehetősége mindkét fél számára előnyös lehet.
Az a célunk, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsuk a bürokratikus akadályokat. A munkaerőpiacon kínálati helyzet van, akinek nem felelnek meg a körülmények, elmegy máshova dolgozni, hiszen a cégek versenyeznek a dolgozókért.

Beszélt arról is, miért nem támogatta a kormány a műanyag zacskók termékdíjának emelését:

A műanyag zacskót Magyarországon már most is terheli jövedéki díj, de korábban nem volt világos, hogy pontosan mit vár el az uniós szabályozás. Azért vettük le a napirendről a termékdíj emelését, mert megjelent az EU-s jogszabály pontosítása, amely kimondja, hogy 2021-től a tagállamoknak meg kell oldaniuk az újrahasznosítható műanyagok visszagyűjtését. Ez teljesen megváltoztatja a helyzetet, a hulladékgazdálkodással más formában kell foglalkoznunk. Hamarosan új megoldással állunk elő.

(kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik