Közélet

Ötvenmilliárdnál többe fájhat Semjén álma

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 12. 11. 14:06

Megmutatni sem merte a vadászati világkiállítás költségvetését a pénzügyminiszternek.

Semjén Zsolt harangozta be, hogy Magyarország 2021-ben újra vadászati világkiállítást rendez. A hvg.hu szerint addig még csaknem három év van, de az esemény büdzséje már feszegeti a tervezett, 50 milliárdos keretet, noha infrastrukturális beruházás  jóformán még el sem kezdődött.

A portál szerint erre utalt már az az interjú is, amelyet korábban a Magasles vadászblognak adott a programsorozatot miniszteri biztosként előkészítő Károlyi József, de az is, amikor februárban azt mondta a költségekről vicceskedve Semjén Zsolt, hogy még nem merte megmutatni Varga Mihály pénzügyminiszternek.

.

A kalkuláció azóta sem nyilvános, de a tapasztalatok alapján az 50 milliárdos kormányzati becslést 1,5 és 2 közötti szorzóval érdemes számolni. 

A keret négyötödét a rendezvényhez kapcsolódó infrastrukturális beruházások emésztik fel. Elsőként a világkiállítás fő helyszínéül szolgáló kőbányai vásárváros területét és környékét fejlesztenék.
A csak a Hungexpót érintő fejlesztéseket múlt héten 40 milliárd forintosra becsülték a hvg.hu kormányzati forrásai. Ez nemcsak a világkiállításhoz, hanem az egy évvel korábbi Eucharisztikus Világkongresszushoz is kapcsolódik, hiszen annak is az lesz a fő helyszíne.

A hvg.hu szerint a világkiállításnak csak a programjaira további tízmilliárd forintot szán a kormány. A szervezésre kormánybiztost is kineveztek. A volt kormányszóvivő Kovács Zoltánt, akinek a munkáját tízfős titkárság és egy projektcég is segíti. Ennek alapítására 563 millió forint menne még el az idei büdzsé terhére.

A világkiállítás költségvetésének viszonylag friss, három héttel ezelőtti, a Magasles birtokába jutott javaslata szerint nemcsak az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezetei kapnának milliókat helyi programokra, de komoly pénzhez jut több, a vadászathoz érintőlegesen kapcsolódó szervezet, így a Magyar Bocuse d’Or Akadémia 19 millió forintért mutatja majd be, mit lehet főzni vadhúsból, halból. 2109 első félévére ütemezve a külsőségekre is egymilliárd – logótervezésre és -gyártásra 250, ajándéktárgyakra további 750 millió – forintot különítenének el.

Emperor Franz Joseph I at hunting in Mitterweissenbach (Bad Ischl). 1912. Photograph by Josef Pollansch?tz / Ebensee. (Photo by Austrian Archives/Imagno/Getty Images)
Nem érti a DK, mi kerül annyiba a Vadászati Világkiállításon
50 milliárd forint megy az expóra, a DK-t érdekli a drágaság oka, adatigénylést nyújtanak be.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.