Közélet

Kövér és Áder szívügye a bélyeggyűjtés

A közjogi méltóságok évente 73 millió forint közpénzt adományozhatnak.

Fejenként évente 73 millió forint adományról dönthetnek a jelenlegi és volt államfők, valamint az Országgyűlés elnöke. A Blikk annak nézett utána, mire fordították a közpénzt a közjogi méltóságok.

Kövér László házelnök november végéig 52 millió forintot osztott szét a keretből. Közel 22 millió forinttal a határon túli magyarokat segítette, emellett a szabolcsi bélyeggyűjtőknek, és két másik filatélia-közösségnek összesen 3,2 millió forintot juttatott. 600 ezer forintot a Lakiteleki Népfőiskolának juttatott, háromszázezret a Petőfi Kulturális és Hagyományőrző Egyesületnek.

Áder János hatvanmilliót költött el a keretéből, ő is támogatta a bélyeggyűjtőket egymillióval. 3,2 milliós támogatásának köszönhetően új istálló épülhet a kisfaludi vadasparkban. Hivatala tájékoztatása szerint jellemzően gyermekegészségügyi, gyermekjóléti, karitatív, egyházi és kulturális célú projektek megvalósítását segíti.

Sólyom László titkárságvezetője elmondta: a volt elnök az adománykeretét két részre osztja, a nagyobb részt rendszerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége kapja, a megmaradt összegről pedig a beérkező felkérések alapján dönt. Az adományok felhasználásáról és elszámolásáról minden esetben megállapodást köt az érintett szervezettel.

Schmitt Pál titkársága nem válaszolt a lapnak, de az látszik az adatokból, hogy bőkezűen támogatja a magyar sportolókat. Keretéből népdalénekesek és fogyatékkal élők is kaptak, egy vajdasági plébánia működését pedig hárommillió forinttal segítette. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik