Közélet

Átlátszó: Orbán a cseh köztévének sem ad interjút

Prágai látogatásakor egy nacionalista politikusokat szerepeltető csatorna meghívását fogadta el.

Orbán Viktor két héttel ezelőtti prágai látogatásakor elutasította a cseh köztévé interjúkérelmét, helyette egy nacionalista politikusokat szerepeltető kis csatornának adott sorosozással tarkított interjút – állítja az Átlátszó.

A portál által megkérdezett cseh médiaelemző elmondta: a Barrandov TV egy alacsony költségvetésű csatorna, amelynek tulajdonosa, Jaromír Soukup személyesen tíz műsort is moderál. A televízió leglelkesebb támogatója a Moszkva-barát Miloš Zeman köztársasági elnök, akivel Soukup minden csütörtökön interjút készít.

Orbán csehországi látogatása után a szélsőjobboldali SPD elnöke, Tomio Okamura Facebook-oldalán azt írta: a cseh köztévé azért nem készített a magyar miniszterelnökkel interjút, hogy ne hangozzanak el olyan vélemények, amivel nem értenek egyet, így „olyan hihetetlen helyzet alakult ki”, hogy a Barrandov TV sugárzott vele beszélgetést. Közölte: elvárják, hogy a cseh köztévé munkatársai személyes véleményüktől függetlenül mutassák be Orbán Viktor nézeteit.

Erre reagálva a cseh köztévé külpolitikai hírszolgálatának vezetője, Michal Kubal közölte: öt éve kérik folyamatosan Orbán Viktort, hogy adjon interjút. Felajánlották, hogy nem kell élőben beszélgetni, Budapesten és Prágában is felvehetik a beszélgetést, de a kérést a magyar miniszterelnök minden alkalommal elutasította.

Ha valaki egy olyan csatornát választ, ahol „a világ legkeményebb interjúit” készítik, az nem a cseh köztévéről, hanem arról az emberről árul el sok mindent

– ironizált Kubal arra utalva, hogy a Barrandov TV-ben Soukup készséggel alákérdezett Orbánnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik