Közélet

A Sorsok Háza koncepciójáró egyeztetnének a holokauszttúlélők

Az elmúlt hetekben több fordulós vita zajlott a 24.hu-n a Sorsok Háza koncepciójának kialakításáról, tartalmi és személyi feltételeiről. (A vitaszövegek innét kiindulva viszafejthetőek.) Részben a vita hatására közleményt adott ki a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete, alább ezt olvashatják.

„Mi, a holokauszt még életben lévő túlélői, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének tagjai kinyilvánítjuk azon szándékunkat, hogy részletekbe menően megismerhessük a médiában a Sorsok Háza néven emlegetett intézmény tartalmi koncepcióját. A Horthy-rendszer egykori üldözöttjeiként a nyilvánosság előtt hangot adunk továbbá azon jogos igényünknek is, hogy az említett intézmény leendő szakmai vezetése a mi véleményünket is vegye figyelembe az állandó tárlatok kialakításával kapcsolatban.

Állásfoglalásunkat az a félelem motiválja, hogy a holokauszt gyermekáldozatainak szánt emlékhely eddig megismert koncepciója nem nyújt garanciát a történelmi hitelességre.

Nem megnyugtató számunkra az sem, hogy a Sorsok Háza üzemeltetője, egyben az ingatlan tulajdonosa egy egyházi szervezet (Egységes Magyarországi Izraelita hitközség, EMIH) lett, ugyanis – véleményünk szerint – ezt a feladatot a magyar államnak kell irányítania, hiszen a holokauszt nem zsidó ügy, hanem a mindenkori magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye, azaz nemzeti kérdés.

Aggodalmunkat növeli, hogy a kiállítás alapkoncepciójáért a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány felelt, hiszen annak vezetője az a Schmidt Mária, aki a Terror Háza élén olyan kormányzati politikát támogat, amely megpróbálja tisztára mosni Horthy Miklós szennyesét. Azt a politikai törekvést erősíti, amely igyekszik a sok százezer magyar állampolgár haláláért személyesen felelős Horthy Miklóst kiemelkedő államférfinak beállítani. Ennek fényében rossz üzenete van annak a megnyilatkozásnak, amely szerint a zsidók csak »korlátozásokat« szenvedtek, hogy 1944 előtt »rendészeti eljárások« sújtották őket, hogy a deportálásokban magyarok nem vettek részt. A felelősség kérdését ez a felfogás, történelemhamísító szemlélet elhárítja, sőt, felmenti a Horthy-rendszer államapparátusát, amely 1920-tól aktívan közreműködött a jogfosztásban, szervezte és tevékenyen részt vett az áldozatok elpusztításában.

Habár tudomásunk van róla, hogy az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó nyilvánosan kijelentette: Schmidt Mária nem fog beleszólni az intézmény koncepciójába, azonban ettől a kijelentéstől függetlenül nem lehet eltekinteni attól a ténytől, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány valamilyen módon részt vesz a kiállítás megalkotásában.

Ezért arra kérjük a Sorsok Házáért felelősséggel tartozó szervezeteket, személyeket, hogy a kiállítás szakmai és tartalmi kérdéseiről egyeztessen a holokauszt még élő túlélőivel, és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesületének tagjaival.

Azt szeretnénk, ha a Sorsok Házában az áldozatokra való megemlékezés mellett jelentős hangsúlyt kapna a Horthy-rendszer bűnös vezetőinek és tetteseinek felelőssége, ellenkező esetben a Sorsok Háza nem lesz más, csak egy kapitális történelemhamisítás óriási díszlete.”

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik