Közélet

Kína óva int a kercsi incidens miatti feszültség fokozásától

Kína óva intett a feszültség fokozásától a Fekete-tengeren, és az Oroszország és  Ukrajna közötti viszály párbeszéd, konzultáció útján történő rendezésére szólított fel hétfőn.

Erről Ken Suan külügyi szóvivő nyilatkozott a Kercsi-szorosban történt incidenssel kapcsolatban a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

Teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget
Rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze.

Elmondta: Peking arra szólítja fel az érintett feleket, hogy tanúsítsanak visszafogottságot, ne hagyják, hogy a helyzet elmérgesedjen, párbeszéd és konzultációk útján jussanak konszenzusra.

Az ukrán haditengerészet vasárnap este jelentette, hogy az orosz fél tüzet nyitott hajóira a Kercsi-szorosnál, majd orosz különleges egységek három ukrán hadihajót elfoglaltak, amelyek Odesszából az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartottak. Az incidensben az ukrán fél szerint hat ukrán tengerész megsebesült. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfői közleménye szerint viszont Ukrajna előre eltervezett provokációt hajtott végre, megsértette Oroszország területi vizeit, és a visszafordulásra való felszólításokat figyelmen kívül hagyva haladt a Kercsi-szoros felé, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. A több órán át tartó incidens során orosz részről tüzet nyitottak, aminek következtében három ukrán tengerész megsebesült. Az ukrán hajókat Kercs kikötőjébe vontatták.

Kiemelt kép. Aleksey FILIPPOV / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik