Közélet

2019-től jöhet az általános plakátadó

Egy kormányhivatali döntés miatt Debrecenben minden reklámhordozó után adót kell fizetni jövőre. Lehet, ez más városokra is vonatkozik – írja az mfor.hu.

A debreceni önkormányzati testület november végi ülésén egy olyan előterjesztést tárgyal, amely az idei gyakorlattal szemben a jövő évtől fizetésre kötelez az eddig nem adóköteles, kis- és közepes méretű reklámtáblák után is:

négyzetméterenként 1000 forintot szed majd be az önkormányzat a kisebb reklámtáblák után.

A debreceni előterjesztés szerint „a Kormányhivatal novemberi jegyzői kollégiumi ülésén ismertetett jogértelmezés szerint az önkormányzatnak nincs lehetősége az adómértéket 0 forintban megállapítani”. Ez a jogértelmezés pedig azt okozhatja, hogy más városok is követik Debrecen példáját.

A város eredeti szándéka az volt a reklámadó idei bevezetésekor, hogy a városképi szempontból nem kívánatos óriási reklámfelületekre állapítsanak meg nagyobb adómértéket. Ebben a körben az éves adó 12 ezer forint négyzetméterenként, vagyis a törvényi maximum.

A reklámhordozók megadóztatására először 2018-ban nyílt alkalmuk a településeknek, miután a parlament 2017 végén elfogadta az erről szóló előterjesztést. Ezzel az akkor még nyeregben lévő Simicska Lajos volt Fidesz-közeli üzletember reklámpiaci érdekeltségeit akarták gyengíteni.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik