Közélet

A hajléktalanok egy részét közmunkáztatná, a másikat szállókon dolgoztatná a kormány

Az utcán élőkre szabott, speciális közmunkaprogramokat dolgozna ki a kormány, mert először ilyen „védett” munkahelyen kell felkészíteni őket arra, hogy később helyt álljanak a munkaerőpiacon – írja  a hvg.hu egy birtokukba került előterjesztés alapján.

A Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által közösen jegyzett dokumentum még nem került a kormány elé, így döntés sincs róla. A terv célja már az előterjesztés címéből kiderül: „a hajléktalanok társadalomba történő visszavezetését” várják az intézkedéstől.

A hajléktalanok elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedése különböző mentális, szociális, egészségügyi problémáik vagy alacsony iskolai végzettségük, képzettségük miatt nehézségekbe ütközik

– írják az egyelőre nem nyilvános dokumentumban. Ezért csakis „fokozatos visszavezetésük” lehetséges, míg újra meg tudják teremteni saját lakhatásuk feltételeit – szól a szöveg. Ezért indítanának „célzott közfoglalkoztatási programokat”.

Ez viszont csak akkor megy, ha személyes segítséget is kapnak, illetve amennyiben a lakhatásukat is támogatják, ezért a belügyminiszternek Varga Mihály pénzügyminiszterrel és Kásler Miklóssal együtt kell kitalálnia, hogy ezekben a közmunkaprogramokban még milyen szociális és egészségügyi szolgáltatásokat is kapjanak, és ehhez milyen pénzügyi forrásokra lenne szükség.

A javaslat két csoportba sorolja a hajléktalanokat:

  • A speciális közmunkaprogramok azoknak szólnának, akik „mind egészségügyi, mind mentális-szociális állapotukat tekintve rehabilitálhatóak”, így még vissza lehet vezetni őket a többségi társadalomba és a munkaerőpiacra.
  • A másik csoportba azokat sorolják, akiknek egészségügyi, szociális, valamint mentális állapotuk túlságosan károsodott az utcán töltött idő alatt, esetleg már ilyen súlyos állapotban kerültek oda. Róluk tartósan gondoskodni kell erre alkalmas hajléktalan-otthonokban, hajléktalan-rehabilitációs intézetekben.

Viszont ezt a gondoskodást úgy képzelik el a miniszterek, hogy a bentlakásos otthonokban a lakhatásuk kifizetéséért „fejlesztő foglalkoztatás keretében” dolgoznának a hajléktalanok.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik