Közélet

Az MSZP- és DK-szavazók szerint az LMP közeledik a Fideszhez

Az MSZP- és DK-szavazók 68 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy az LMP április 8-át követően közeledik a Fideszhez – többek között ez derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az IDEA Intézet készített.

Az LMP-t a baloldali-liberális politikusok kommunikációjában és ellenzéki politikai diskurzusokban gyakran „vádolják” a Fideszhez való közeledéssel, továbbá azzal, hogy nem elsődleges célja az Orbán-kormány leváltása. Ezt az elméletet erősítette Ungár Péternek, az LMP parlamenti képviselőjének egy nyár végi írása is.

Az összes megkérdezettnek csak 33 százaléka, a bizonytalanoknak pedig 48 százaléka ért ezzel az állítással. A legkevésbé a Jobbik-támogatók osztják ezt a véleményt (28 százalék), viszont a nyár-ősz folyamán jelentős szavazót veszítő

jelenlegi LMP-sek 38 százaléka is (inkább) egyetért azzal az állítással, hogy áprilist követően az LMP közeledik a Fideszhez.

A 2018. október 18–22. közötti végzett reprezentatív kutatás során arra is rákérdeztek, hogy a válaszadók elképzelhetőnek tartanak-e egy LMP-Jobbik közös listát a jövő évi EP-választások alkalmával.

Az összes megkérdezett 38 százaléka szerint elképzelhető az LMP-Jobbik közös EP-lista, az LMP-sek 36, a Jobbik-szavazók 43 százaléka gondolja így. Ugyanakkor az LMP-táborában vannak a legtöbben azon a véleményen (48%), hogy elképzelhetetlen a közös EP-indulás, a párt nem választók vagy nem tudók 37 százaléka viszont ezzel ellentétes véleményen van.

Kétharmadot szerezhet a Fidesz az EP-választáson
A Politico mandátumbecslése szerint 21-ből 14 helyet szerezhet meg a kormánypárt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik