Közélet

Havazással indul a jövő hét, ezért több helyen sószórás lesz

Az előrejelzések alapján rövid időre nemcsak a hőmérséklet fordul téliesre, hanem vasárnap este, hétfő reggel több térségben is már gyenge hószállingózásra és kisebb havazásra számíthatnak az autósok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez majrja a cég közleményében.

A meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap este az ország dunántúli és déli területein, valamint a magasabban fekvő északi megyékben már gyenge havazásra számíthatnak a közlekedők.

Ezekben a térségekben várhatóan hétfő délelőttig számíthatnak téliesebb időjárásra az ott élők. Ugyanakkor a jelenlegi előrejelzések alapján csak lepel vastagságú hóréteg várható, ami nem lesz tartós, mivel hétfő napközben már a 0 fok feletti hőmérsékletben olvadni fog mindenhol.

Megérkezett a tél: a Dunántúlon szállingózik a hó
Hétfő reggelre lepelnyi hó eshet az ország több pontján.

A közútkezelő egyébként 2018. november 10-e óta téli üzemeltetési rendre váltott, bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki.

A szakemberek arra kérik az autósokat, ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra.

Általánosságban az is elmondható, hogy a hétfők a legforgalmasabb napok, a mostani havazás pedig több megyében a reggeli csúcsidőszakban is várható, ezért a közlekedők mindenképpen készüljenek arra, hogy az időjárás miatt még többen indulhatnak autóval útnak. Ezért egyrészt érdemes lesz időben elindulniuk, utazás előtt pedig hasznos, ha a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon tájékozódnak az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Olvasói sztorik