Közélet

Babis ellen fordult saját fia és a nép – galéria

Országszerte tüntetések voltak a cseh kormányfő ellen, az államfőt nem annyira érdekli, hogy bűncselekménnyel gyanúsítják Babist.

Andrej Babis lemondását követelte több ezer tüntető csütörtök este a prágai Vencel téren és több cseh nagyváros központjában. A tüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányfő legyen valaki, aki ellen büntetőeljárást folytatnak az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt.

MTI/AP/Petr David Josek

 

A miniszterelnök ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében folyik eljárás. A parlament alsóháza januárban Babis képviselői mentességét is megvonta, hogy szabad kezet adjon a hatóságoknak az ügy kivizsgálásához. A tüntetéseket most is az AUVA civil csoport szervezte, miután az ügyben a héten kerültek nyilvánosságra új információk.

MTI/EPA/Martin Divisek

 

Prágában a tüntetésen több ellenzéki politikus is megjelent, felszólalásaikban élesen bírálták a kormányfőt, és szintén követelték távozását a politikai életből.

A Seznam Zprávy független cseh hírportálnak sikerült kapcsolatba lépnie a kormányfő Svájcban élő fiával, ifjabb Andrej Babissal, aki a riportereknek elmondta: akarata ellenére saját apja vitette a Krím-félszigetre, hogy ne tanúskodhasson a Gólyafészek-ügyben, amely miatt ellene is büntetőeljárás van folyamatban.

MTI/EPA/Martin Divisek

 

Babis cáfolta saját fia elrablását

Babis a rejtett kamerával felvett nyilatkozatról azt mondta, fia pszichés beteg, képtelen a tanúvallomásra, ellenőrzés alatt kell tartani, szavainak nem lehet hinni. Szerinte fia kiránduláson volt Oroszországban, onnan látogatott el a félszigetre.

Az ifjabb Babis viszont csütörtökön délelőtt a Seznam Zprávy szerkesztőségének küldött e-mailben tudatta, apja hazudik, kapcsolatba akar lépni a cseh rendőrséggel, hogy tisztázza a helyzetet.

A cseh rendőrség és az ügyészség közölte: újra vizsgálódnak az ügyben, részleteket péntekre ígértek. A helyzetet bonyolítja, hogy a fiatal Babis svájci állampolgár, nincs cseh állampolgársága, ami megnehezíti a hivatalos eljárást.

A Gólyafészket építtető cég korábban Babis Agrofert holdingjához tartozott, majd éppen akkor került ismeretlen tulajdonba, amikor pályázni lehetett kisebb vállalkozásként EU-pénzre. A határidő után ismét az Agroferté lett.Az építtető cég utódja, az Imoba idén júniusban visszafizette az államnak az 50 millió koronás (csaknem 620 millió forintos) támogatást.

A cseh szenátus csütörtökön határozatban követelte, hogy az ügy tisztázásáig Babis távozzon a kormányból. A képviselőházban az ellenzék rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte az ügy miatt. Az ülést a testület elnökének döntése szerint jövő pénteken meg is tartják.

Milos Zeman államfő csütörtökön este egy kereskedelmi tévének azt mondta: ha a képviselőház megvonná a bizalmat a kormánytól, ő újra Andrej Babist, mint a legutóbbi választáson győztes párt elnökét bízná meg a kormányalakítással. Babis elutasítja az ellene felhozott vádakat, és szervezett politikai kampányról beszél, amelynek állítólag az a célja, hogy eltávolítsák őt a közéletből. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik